ΔΙΕΘΝΕΣ
16/02/2021 23:30 EET | Updated 16/02/2021 23:47 EET

Θρίλερ με βίντεο που «αποκαλύπτουν» την ομηρία της πριγκίπισσας του Ντουμπάι

Τα έστειλε η ίδια κρυφά σε φίλους της και βλέπουν για πρώτη φορά τη δημοσιότητα, εγείροντας ανησυχίες για την τύχη της.

Youtube

Η κόρη του ηγεμόνα του Ντουμπάι που προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα το 2018 αργότερα έστειλε μυστικά βίντεο σε φίλους της, κατηγορώντας τον πατέρα της ότι την κρατούσε «όμηρο» και λέγοντας ότι φοβόταν για τη ζωή της.

Σε ένα από τα βίντεο, η πριγκίπισσα Λατίφα Αλ Μακτούμ λέει ότι κομάντος την έπιασαν καθώς προσπαθούσε να φύγει με βάρκα, την νάρκωσαν και την έθεσαν εκ νέου υπό κράτηση.

Τα μυστικά μηνύματα έχουν σταματήσει τώρα - και οι φίλοι της απευθύνουν έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν.

Το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υποστηρίξει προηγουμένως ότι η πριγκίπισσα Λατίφα είναι ασφαλής υπό τη φροντίδα της οικογένειάς της.

Η πρώην απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, η οποία χαρακτήρισε τη Λατίφα ως «ταραγμένη νεαρή γυναίκα» μετά τη συνάντησή της το 2018, τώρα λέει ότι «εξαπατήθηκε τρομερά» από την οικογένεια της πριγκίπισσας.

Ο πρώην Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρόεδρος της Ιρλανδίας συμμετείχε στις εκκλήσεις για διεθνή δράση για το ξεκαθάρισμα της τρέχουσας κατάστασης και του τόπου που βρίσκεται η Λατίφα.

«Συνεχίζω να ανησυχώ πολύ για τη Λατίφα. Τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Και έτσι νομίζω ότι πρέπει να διερευνηθεί όλο αυτό», είπε.

Ο πατέρας της Λατίφα, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, είναι ένας από τους πλουσιότερους αρχηγούς κρατών στον κόσμο, ως κυβερνήτης του Ντουμπάι και αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Τα βίντεο μαγνητοσκοπήθηκαν για αρκετούς μήνες με ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο  δόθηκε κρυφά στη Λατίφα περίπου ένα χρόνο μετά τη σύλληψή της και την επιστροφή στο Ντουμπάι. Τα κατέγραψε σε ένα μπάνιο καθώς εκεί βρισκόταν η μόνη πόρτα που μπορούσε να κλειδώσει.

Στα μηνύματα, αναφέρει λεπτομερώς πώς: αντιστάθηκε στους στρατιώτες που την έβγαλαν από τη βάρκα, «τους κλωτσούσε και τους πολέμησε» και δάγκωσε το χέρι ενός κομμάτο, αναγκάζοντάς τον να ουρλιάξει από τον πόνο. Επίσης λέει ότι αφού ναρκώθηκε, έχασε τις αισθήσεις της καθώς μεταφερόταν σε ιδιωτικό τζετ και δεν ξύπνησε μέχρι να προσγειωθεί στο Ντουμπάι. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι κρατείται απομονωμένη χωρίς πρόσβαση σε ιατρική ή νομική βοήθεια σε μια βίλα με παράθυρα και πόρτες φραγμένες και φρουρούμενη από την αστυνομία.

 Τα βίντεο δόθηκαν στη δημοσιότητα από φίλους της Λατίφα και μέλη της εκστρατείας Free Latifa για την απελευθέρωσή της, επειδή ανησυχούν για την τύχη της.

Ο Σεΐχ Μοχάμεντ έχει χτίσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πόλη, αλλά οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων λένε ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή κατά των διαφωνούντων διαφωνίας και το δικαστικό σύστημα κάνει διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Εξάλλου, έχει αντιμετωπίσει σοβαρές κριτικές για την μεταχείρισή του στην πριγκίπισσα Λατίφα και στη μητριά της, την πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσείν, η οποία κατέφυγε στο Λονδίνο το 2019 με τα δύο παιδιά της.

Η Λατίφα, 35 ετών, προσπάθησε για πρώτη φορά να φύγει στα 16 της, αλλά μόνο μετά από επικοινωνία με τον Γάλλο επιχειρηματία Ερβ Ζομπέρ το 2011 έβαλε σε εφαρμογή την απόδρασή της που την προγραμμάτιζε πολλά χρόνια πριν. Αυτό έγινε με τη βοήθεια μιας εκπαιδεύτριάς της στην βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη καποέιρα.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2018, η Λατίφα και η δασκάλα της οδήγησαν με ένα φουσκωτό σκάφος και τζετ σκι σε διεθνή ύδατα, όπου ο Ζομπέρ τις περίμενε σε ένα γιοτ με σημαία των ΗΠΑ.

Αλλά οκτώ ημέρες αργότερα, έξω από την Ινδία, στο σκάφος μπήκαν κομάντο και άρπαξαν την Λατίφα, επιστρέφοντάς της στο Ντουμπάι. Εκτοτε δεν υπήρχαν νέα της μέχρι που κυκλοφόρησαν τα επίμαχα βίντεο.

(με πληροφορίες από BBC)