ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/01/2021 11:08 EET

Τι αναμένεται στην εστίαση

Σενάρια για το άνοιγμά της: Προβλέψεις για επαναλειτουργία εξωτερικών χώρων.

Eurokinissi
.

Η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει σε τρεις εβδομάδες, δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενη στα εστιατόρια και τα καφέ- εκφράζοντας ωστόσο ενδοιασμούς για τα μπαρ, λόγω των ορθίων.

Από πλευράς της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε πως η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει. «Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους» τόνισε.

Η εβδομάδα θεωρείται γενικότερα κρίσιμη ως προς την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα: Αν και φαίνεται να υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα του μεγάλου ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε τη Δευτέρα «τεστ» την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ενώ, σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. 
«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα» σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη ως προς το άνοιγμα της εστίασης πριν περάσει ένας μήνας.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 320 νέα κρούσματα και 19 νέους θανάτους τη Δευτέρα. Την Κυριακή είχαν προηγηθεί 237 νέα κρούσματα και 28 θάνατοι, ενώ το Σάββατο 510 νέα κρούσματα και 20 νέοι θάνατοι.

Οι νεκροί στη χώρα μας από Covid-19 ανέρχονται στους 5.488.