ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2020 15:11 EET

Τι είναι η «μαύρη μαγιονέζα» που εντοπίζεται στον πυθμένα των θαλασσών

Και πόσο βλαβερή μπορεί να είναι για την υγεία μας.

Photo via EPA’s Gowanus Canal Facebook Group

Στον πυθμένα των θαλλασών οι εξερευνητές μπορούν να βρούν αξιοθαύμαστα πράγματα. Ένα από τα πιο τρομακτικά, όμως, καθίσταται η λεγόμενη «μαύρη μαγιονέζα». Τι είναι αυτό; Πρόκειται για την παχιά σκοτεινή λάσπου Αλλά το πιο συναρπαστικό, για να μην αναφέρουμε τρομακτικό, είναι η παχιά σκοτεινή λάσπη που δημιουργείται από νερά λόγω μόλυνσης του υδάτινου περιβάλλοντος. Από εκεί εμπνεύστηκε το όνομά του κι ένα ροκ συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη το 1996.

Εκτός από το ακαθόριστο όνομά του συγκεκριμένου φαινομένου (το «μαύρη μαγιονέζα» είναι το επικρατέστερο μέχρι και σήμερα) σπάνια υπήρξε μια αποδεκτή εξήγηση για το τι είναι αυτό, αλλά και πώς σχηματίζεται.

Πριν από χρόνια, ο Έλληνας επιστήμονας, Χρήστος Τσιάμης, που η εργασία του σχετίζεται με τον καθαρισμό του καναλιού Gowanus στη Νέα Υόρκη, προσπάθησε να δώσει μια πρώτη εξήγηση στο  Brownstoner.

Η μαύρη μαγιονέζα είναι το «αποτέλεσμα των χημικών αποβλήτων που απορρίφθηκαν από τις βιομηχανίες που λειτουργούσαν κατά μήκος του καναλιού καθώς και από τα λύματα της Νέας Υόρκης και την απορροή των δρόμων», δήλωσε ο κ. Τσιάμης. 

ASSOCIATED PRESS
To κανάλι Gowanus στη Νέα Υόρκη. 

«Ο συνδυασμός των χημικών ουσιών και των λυμάτων έδωσε στο ίζημα τη μαλακή υφή της μαγιονέζας, ενώ ο συνδυασμός υγρής πίσσας από τα εργοστάσια παραγωγής αερίου, τα προϊόντα πετρελαίου (όπως τα λιπαντικά κινητήρων και λιπαντικών), η αποσυντιθέμενη οργανική ύλη και τα λύματα έδωσαν σε αυτό το ίζημα το μαύρο χρώμα του., συνέχισε. 

Είναι όμως αυτό επικίνδυνο τόσο για το περιβάλλον όσο και για εμάς; 

«Περιέχει πλήθος χημικών τοξικών ουσιών, που είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία μετά από επανειλημμένη έκθεση ή από την κατανάλωση ψαριών που αλιεύονται στο μολυσμένο κανάλι (ή σε κοντινή απόσταση από αυτό) με την πάροδο του χρόνου»

Η λύση, όμως, είναι απλή. Ο τακτικός καθαρισμός των θαλασσών και τα κατάλληλα έργα υποδομής μπορούν να συντελέσουν στην εξάλειψη αυτού του επικίνδυνου για την υγεία φαινομένου.