Τι είναι και πού βρίσκεται η Ψαθούρα, κοντά στην οποία έπεσε το F-16

Ένα μικρό ερημικό νησί στις Σποράδες που κάποτε είχε γίνει γνωστό από το «Μίκυ Μάους».
.
.
Google Maps

Ένα μικρό ερημικό νησί των Σποράδων, λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια από τα Γιούρα, βόρεια της Αλοννήσου, είναι η Ψαθούρα, κοντά στην οποία έπεσε την Τετάρτη το F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον χειριστή ευτυχώς να το εγκαταλείπει και να περισυλλέγεται σώος.

Η Ψαθούρα είναι το βορειότερο από τα νησιά του συμπλέγματος. Έχει διάμετρο περίπου δύο χιλιόμετρα. Είναι ηφαιστειογενές νησί και ήταν γνωστό κυρίως λόγω του φάρου του, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο φάρος- ένας από τους μεγαλύτερους στο Αιγαίο- αυτοματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αν και ακατοίκητη σήμερα, στη νησίδα έχουν βρεθεί αρχαία ερείπια- στο βόρειο τμήμα είχαν χαρακτηριστεί ως αρχαία οχυρά, ενώ στα νότια και στα δυτικά υπήρχαν ίχνη κατοίκησης από τη Νεολιθική Περίοδο.

Πέραν αυτών, η Ψαθούρα έχει μια ιδιαιτερότητα: Συνδέεται με τον κόσμο των κόμικς. Ειδικότερα, η Ψαθούρα είχε γίνει ο χώρος μιας περιπέτειας του Μίκυ και του Γκούφη, δια χειρός του Ιταλού σχεδιαστή Μάσιμο ντε Βίτα (είχε δημοσιευτεί σε δύο μέρη και στο ελληνικό «Μίκυ Μάους»). Οι δύο ήρωες είχαν ταξιδέψει στο ελληνικό νησάκι σε αναζήτηση του επιστήμονα φίλου τους, καθηγητή Ζαποτέκ, ο οποίος είχε εξαφανιστεί σε αρχαιολογική αποστολή στην περιοχή. Εν τέλει, τον έβρισκαν σε μια χαμένη, βυθισμένη αρχαία πόλη, η οποία είχε κατασκευαστεί από έναν αρχαίο, τεχνολογικά προηγμένο πολιτισμό που είχε καταφύγει στην περιοχή.

Την φαντασία του Ιταλού σχεδιαστή ενδεχομένως να είχε «γονιμοποιήσει» κάποια επίσκεψη στο νησάκι, καθώς κάποτε η Αλόννησος και τα ερημονήσια ήταν δημοφιλή στους Ιταλούς- ενώ δύτες κάποτε είχαν πει ότι είχαν δει στον βυθό ερείπια πόλης- πιθανώς συνδεόμενα με τα προαναφερθέντα ερείπια, που παρέπεμπαν σε κάποια αρχαία πολιτεία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κ. Μαυρίκης στο βιβλίο του «Άνω Μαγνητών Νήσοι» έγραφε πως ίσως ήταν η αρχαία «Χρυσή», που συνδέεται με τον ομηρικό ήρωα Φιλοκτήτη.

Δημοφιλή