Τι κρύβεται πίσω από το «βέτο» της Άγκυρας

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Anadolu Agency via Getty Images

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν βλέπει ευνοϊκά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ διότι οι «Σκανδιναβικές χώρες λειτουργούν ως ξενώνας για τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένων του ΡΚΚ και του DHPC-C.»

Τι κρύβεται πίσω από το «βέτο» του κ. Ερντογάν; Τρία πράγματα.

1. Όπως πάντα, η Τουρκία επιδιώκει να κερδίσει κάτι από το τίποτα.

2. Ο κ. Ερντογάν προσφέρει εκδούλευση στον κ. Πούτιν.

3. Ο κ. Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το πιθανό βέτο σαν εργαλείο διαπραγμάτευσης με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Δηλαδή, με ένα σμπάρο δύο τριγόνια και βάλε. Και εδώ έγκειται το πρόβλημα για εμάς.

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί ώστε η Αμερική να τις δώσει τα πολυπόθητα 40 F-16 τελευταίας γενιάς (block 70) και τα 80 κιτ αναβάθμισης για τα τουρκικά F-16C/D. Ως γνωστόν, το State Department υποστηρίζει το δεύτερο σκέλος τουλάχιστον, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσβλέπει στην υποστήριξη του Κογκρέσου.

Ελπίζουμε ο κ. Μητσοτάκης να αναδείξει το παιχνίδι της Άγκυρας στην επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας τους ακροατές του να μην υποκύψουν στον εκβιασμό και τα παζάρια της Άγκυρας. Ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν ότι μπορούν για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, η Τουρκία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις ως ο επιτήδειος ουδέτερος.

***

* Ο Φάνης Τσουλουχάς, tsoulouhas.eu, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μερσέντ. Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Popular in the Community