Ερντογάν: Η Τουρκία δεν βλέπει ευνοϊκά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Καρφί» προς την Ελλάδα από τον Τούρκο πρόεδρο.
via Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η χώρα του δεν βλέπει ευνοϊκά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε ως λόγο για τη στάση του τη στήριξη που, όπως είπε, παρέχουν η Σουηδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες σε Κούρδους αντάρτες και άλλες οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

«Σκανδιναβικές χώρες λειτουργούν ως ξενώνας για τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένων του ΡΚΚ και του DHPC-C» είπε την Παρασκευή, αναφερόμενος στις κουρδικές και αριστερές αντάρτικες οργανώσεις. «Είναι ακόμα και βουλευτές σε κάποιες χώρες. Δεν είναι δυνατόν για εμάς να είμαστε υπέρ» πρόσθεσε.

Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, πως χρησιμοποιεί τη Συμμαχία εναντίον της Τουρκίας, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν ήθελε να επαναληφθεί αυτό το «λάθος».

«Ως Τουρκία, δεν θέλουμε να επαναληφθούν παρόμοια λάθη» είπε.

To σχέδιο της Φινλανδίας να αιτηθεί ένταξη στο ΝΑΤΟ, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, με τη Σουηδία να αναμένεται να ακολουθήσει, θα είχαν ως αποτέλεσμα την επέκταση της Συμμαχίας- κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προσπαθούσε να αποτρέψει.

Η Ρωσία έχει πει ότι μια ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν μια«δραστική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της χώρας, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να απειλεί με βήματα «ανταπόδοσης», τόσο «στρατιωτικά- τεχνικά», όσο και άλλα, προκειμένου να εμποδιστούν να «εμφανιστούν απειλές στην εθνική μας ασφάλεια».

Όπως ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ, σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να συνεχίσει να επεκτείνεται προς τα σύνορα της Ρωσίας, για να δημιουργήσει μια νέα πτέρυγα στρατιωτικής απειλής σε βάρος της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Popular in the Community