Το Aids μας αφορά όλους - Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα

Υπολογίζεται ότι περίπου 107.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με τον ιό HIV – λίγο λιγότερο από 1 στους 600.
Empty beds in a modern hotel room for a happy weekend
puttapon via Getty Images
Empty beds in a modern hotel room for a happy weekend

Ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι, εδώ που βρισκόμαστε, γνωρίζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον ιό HIV και τι τον προκαλεί, μετά από δεκαετίες έρευνας, πρόσφατα δεδομένα αποκάλυψαν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, ειδικά για τους ετεροφυλόφιλους.

Η Newfoundland Diagnostics διεξήγαγε πρόσφατα μια μελέτη χρησιμοποιώντας δείγμα 2.504 ατόμων, σχετικά με την ευαισθητοποίηση του κοινού και την αντίληψη για τον HIV ενόψει της Εβδομάδας Ελέγχου για τον HIV ( σ.σ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξήχθη από 5 - 11 Φεβρουαρίου 2024). Η έρευνά τους βρήκε κάτι που χτύπησε «καμπανάκι»: Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κολλήσει τον ιό HIV και ποτέ δεν έχουν κάνει τεστ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πάνω από ένα εκατομμύριο ετερόφυλόφιλα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι έχουν ανοσία στον HIV. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, δεδομένου ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις HIV είναι ετεροφυλόφιλοι.

73% των ετεροφυλόφιλων Βρετανών δεν έχουν εξεταστεί ποτέ για HIV

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι πάνω από το ένα πέμπτο (21%) των ετεροφυλόφιλων Βρετανών πιστεύουν ότι είναι απίθανο να προσβληθούν από τον ιό HIV, με αποτέλεσμα να μην υποβάλλονται σε εξετάσεις. Επιπλέον, ένα εκατομμύριο Βρετανοί πιστεύουν ότι έχουν «ανοσία» στην πάθηση.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους οι ετεροφυλόφιλοι δεν κάνουν τεστ για HIV περιλαμβάνουν το ότι ποτέ δεν έχουν κάνει σεξ χωρίς προστασία (18%), το ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τεστ HIV (4%), ή το ότι δεν επιθυμούν να ενοχληθούν ποτέ να κάνουν τεστ για HIV (3%).

Συνολικά, αυτή η έρευνα αποκαλύπτει μια σοβαρή έλλειψη εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τον HIV και τον τρόπο με τον οποίο, μεταξύ άλλων, εκδηλώνεται.

Η Newfoundland Diagnostics σημειώνει ότι αυτό απηχεί ειρωνικά τις διαβόητες διαφημίσεις ταφόπλακων της δεκαετίας του ’80 που έλεγαν: «Μην πεθαίνεις από άγνοια».

Ο Frederick Manduca, συνιδρυτής της Newfoundland Diagnostics, δήλωσε: «Αν και η διενέργειες τεστ φαίνεται να αυξάνονται μακροπρόθεσμα, τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι παραμένει σημαντικά μεγάλο το ποσοστό άγνοιας για τα τεστ και τη σημασία τους μεταξύ των ετεροφυλόφιλων ανθρώπων».

Ποιος μπορεί να κολλήσει HIV και πώς μεταδίδεται ο ιός

Παρά το γεγονός ότι σχετικά με τον HIV η εστίαση γίνεται συνήθως στους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους και τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες οι οποίοι υποβάλλονται σε τεστ για HIV, πολύ περισσότεροι άνθρωποι ακόμα θα μπορούσαν να προσβληθούν από τη νόσο. Οποιοσδήποτε κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη, ανταλλάσσει σωματικά υγρά ή μοιράζεται βελόνες, θα πρέπει τακτικά να κάνει εξετάσεις για HIV. Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από αυτό, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητα, τη φυλή, το φύλο, ή την ηλικία.

Ο HIV βρίσκεται στα σωματικά υγρά του ανθρώπου. Στο σπέρμα, τα κολπικά και πρωκτικά υγρά, στο αίμα και το μητρικό γάλα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη Newfoundland Diagnostics, ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να το μολυνθούμε είναι μέσω του πρωκτικού ή κολπικού σεξ χωρίς προφυλακτικό. Δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του ιδρώτα, των ούρων ή του σάλιου.

Πως μπορούμε να εξεταστούμε για HIV στη χώρα μας;

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔ, ο έλεγχος για HIV/AIDS είναι πάντα εμπιστευτικός, εθελοντικός μετά από την πλήρη και κατανοητή ενημέρωση του ατόμου που επιθυμεί να εξεταστεί. O έλεγχος μπορεί να είναι και ανώνυμος στην περίπτωση που το επιθυμεί ο/η εξεταζόμενος/η. Διεξάγεται σε δημόσια νοσοκομεία, σε Κέντρα Αναφοράς & Ελέγχου AIDS, σε ιδιωτικές δομές και σε δομές στην κοινότητα.

Ας μάθουμε περισσότερα εδώ.