ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2019 15:48 EET | Updated 08/11/2019 15:54 EET

Το «Αλκατράζ» της Βραζιλίας: Η φυλακή που έγινε επίγειος παράδεισος

Παλιότερα οι μόνοι του κάτοικοι ήταν δολοφόνοι, κλέφτες, βιαστές και πολιτικοί κρατούμενοι. Τώρα είναι ένα μαγικό μέρος που λίγοι μπορούν να επισκεφθούν.

GIANCARLO DE SOUSA GIANNE via Getty Images

Λίγοι μπορούν να πουν ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους ταξίδεψαν στο Φερνάντο ντε Νορόνια και επισκέφθηκαν τις υπέροχες παραλίες του. Και όχι γιατί δεν προσπάθησαν.

Αυτό το υπέροχο αρχιπέλαγος με τις από 21 νησίδες στον Ατλαντικό ωκεανό, περίπου 354 χλμ από τις ακτές της Βραζιλίας αποτελεί ολόκληρο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και στην προσπάθεια να προστατευθεί μοναδική ομορφιά του, έχει όριο επισκεπτών. Μόνο 420 επισκέπτες την ημέρα μπορούν να το επισκεφθούν, όπως αναφέρεται σε αφιέρωμα του BBC (δείτε το βίντεο). 

Παλιότερα ήταν ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας του, το νησί αυτό το χρησιμοποιούσαν σαν φυλακή από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα. 

Δολοφόνοι, κλέφτες, βιαστές και πολιτικοί κρατούμενοι, ήταν οι «κάτοικοι» αυτής της φυλακής που αργότερα έγινε παράδεισος.  

Τις παραλίες τις χρησιμοποιούσαν μόνο για εκφόρτωση και φόρτωση προϊόντων. Υπήρχαν συνέχεια φύλακες και οι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να κάνουν μπάνιο στα καταγάλανα νερά. 

Τα χαλάσματα της φυλακής είναι ακόμα ορατά, καλυμμένα από τη φύση. 

Η τοποθεσία του στον Ατλαντικό είναι στρατηγικής σημασίας. Κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν βάση των αμερικανικών δυνάμεων.  

Τώρα έχει γίνει ένα τέλειο ησυχαστήριο. Ένας επίγειος παράδεισος απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. 

Stephanie Kenner via Getty Images

Το κύριο νησί έχει έκταση περίπου 18 τετρ. χλμ. και έχει πληθυσμό γύρω στις 3.000 κατοίκους.  

Οι επισκέπτες κατά την άφιξή τους πληρώνουν ένα μικρό περιβαλλοντικό τέλος στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων (IBAMA) της Βραζιλίας.

Camila1111 via Getty Images

Όλο το σύμπλεγμα των νησιών στην ουσία αποτελούν τις ορατές υπερθαλάσσιες κορυφές μίας υποθαλάσσιας οροσειράς και είναι στο σύνολό του ηφαιστειακής προέλευσης. 

Ανακαλύφθηκε από τον Πορτογάλο θαλασσόλυκο Φερνάντο ντε Νορόνια, από όπου πήρε και το όνομά του. Μέχρι το βασικό νησί να γίνει, το χρησιμοποιούσαν τόσο οι στρατιωτικές δυνάμεις των Πορτογάλων όσο και των Ολλανδών.   

MariannaPiccoli via Getty Images

Η φυλακή έκλεισε το 1957 αλλά μερικοί κρατούμενοι δεν έφυγαν ποτέ. Παρέμειναν στο νησί και έφτιαξαν τα σπίτια τους, που οι απόγονοί τους τα έχουν ακόμα. 

Το νησί εξακολουθεί να θεωρείται απομονωμένο αν και όχι στον βαθμό που ήταν παλιά. Παλιότερα, όταν η Βραζιλία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία, το 1822, έμαθαν τα νέα στο Φερνάντο ντε Νορόνια δύο χρόνια αργότερα.

Photos Danny via Getty Images
Camila1111 via Getty Images
Nachosuch via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS