Το αλκοόλ μπορεί να έχει και θετικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς - Από τι εξαρτάται

Ενώ σε άλλες περιπτώσεις ακόμα και η μέτρια κατανάλωση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς.
SanyaSM via Getty Images

Παρόλο που έχουμε συνδέσει την κατανάλωση αλκοολ με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία γενικότερα και στην υγεία της καρδιάς ειδικότερα, υπάρχει πιθανότητα να έχει και θετική επίδραση κι αυτό εξαρτάται από την παρουσία ορισμένων μεταβολιτών. Νέα έρευνα ανακάλυψε 60 μεταβολίτες που σχετίζονται με το αλκοόλ και οι οποίοι φαίνεται να παράγουν αντισταθμιστικά αποτελέσματα στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει το αντίθετο - αποκαλύπτοντας ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς. Αυτή η τελευταία μελέτη, η οποία διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και τη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts, φωτίζει λίγο περισσότερο την περίπλοκη σχέση μεταξύ του αλκοόλ και της υγείας της καρδιάς.

SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Τι είναι οι μεταβολίτες

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αντίκτυπο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ανάλογα με την παρουσία στον οργανισμό ορισμένων μεταβολιτών. Πρόκειται για μόρια που δημιουργούνται είτε πριν είτε μετά τον μεταβολισμό μιας ουσίας. Συχνά μελετώνται ως βιοδείκτες πολλών ασθενειών.

Συνολικά, οι ερευνητές παρατήρησαν 60 μεταβολίτες που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα, 7 μεταβολίτες είχαν σχέση με τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, άλλοι 3 μεταβολίτες είχαν σχέση με το ίδιο πρότυπο κατανάλωσης και με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν μια ισχυρότερη, πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της μοριακής διαδρομής στην περίπτωση μακροχρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ.

«Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο μεταβολικό μας προφίλ, με πιθανά ευεργετικά αλλά και επιβλαβή αποτελέσματα», αναφέρει ο δρ. Τσουνγιού Λίου, επίκουρος καθηγητής βιοστατιστικής στο BUSPH και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας, οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν δείγματα αίματος για να εκτιμήσουν τη σχέση μεταξύ της σωρευτικής μέσης κατανάλωσης μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών και 211 μεταβολιτών μεταξύ 2.428 συμμετεχόντων στη μελέτη Framingham Heart Study Offspring Study.

Όλα αυτά τα άτομα είναι παιδιά ατόμων που συμμετείχαν στην μακροχρόνια μελέτη Framingham Heart Study του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η οποία είναι ενεργή για πάνω από 20 χρόνια. Μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, 636 εμφάνισαν τελικά καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Πιθανό υψηλότερο επίπεδο συγκέντρωσης αλκοόλ στις γυναίκες

Μεταξύ των 60 μεταβολιτών που εντοπίστηκαν και σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, 13 έδειξαν ισχυρότερη συσχέτιση με την κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες απ′ ό,τι στους άνδρες. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το εύρημα αυτό μπορεί να οφείλεται στο μικρότερο γενικά σωματικό μέγεθος των γυναικών και στο πιθανότερο υψηλότερο επίπεδο συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα τους μετά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας αλκοόλ σε σύγκριση με τους άνδρες.

SimpleImages via Getty Images

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση διαφόρων τύπων αλκοόλ μπορεί να συνδέεται με διάφορες μεταβολικές αντιδράσεις. Η κατανάλωση μπύρας δημιούργησε συνολικά μια ελαφρώς ασθενέστερη συσχέτιση από ό,τι η κατανάλωση κρασιού ή οινοπνευματωδών ποτών. Στα 2/3 περίπου των 60 μεταβολιτών, η ομάδα είδε υψηλότερα επίπεδα στο πλάσμα των συμμετεχόντων που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.

«Στο μέλλον θα επεκτείνουμε τη μελέτη μας ώστε να την ενσωματώσουμε με άλλους μοριακούς δείκτες, όπως οι γενετικές πληροφορίες, για να απεικονίσουμε τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ, των χαρακτηριστικών μεταβολιτών και του καρδιαγγειακού κινδύνου», καταλήγει ο Ο δρ Γιαντάο Μα, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφικής Επιδημιολογίας και Επιστήμης Δεδομένων στη Σχολή Friedman.

(Πηγή: Study Finds)