Το απόλυτο στις περιβαλλοντικές δοκιμές πέτυχε το ηλεκτρικό FIAT 500

Με 10 στα 10 αξιολογήθηκε από τον ανεξάρτητο οργανισμό Green NCAP.
.
.
STELLANTIS

Σε τακτά χρονιά διαστήματα ο ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός οργανισμός Green NCAP, παρουσιάζει τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποιεί σε δεκάδες μοντέλα, όλων των κινητήριων συστημάτων, από συμβατικά αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες, έως υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά.

Ηδη από το 2019 έχει ξεκινήσει ο οργανισμός τη δραστηριότητά του, προωθώντας την εξέλιξη αυτοκινήτων που είναι «καθαρά», ως προς το περιβάλλον. Η συνολική βαθμολογία αποτυπώνεται σε μια κλίμακα από 0 έως και 5 αστέρια, ενώ οι τρείς επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης περιλαμβάνουν μετρήσεις σχετικά με το κατά πόσο ένα όχημα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα, κατά πόσο εκλύει αέρια που συμβάλουν στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και κατά πόσο αξιοποιούν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο την ενέργεια που χρησιμοποιούν.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό FIAT 500, κατάφερε να αποσπάσει τη μέγιστη διάκριση με 5 αστέρια, αλλά και το απόλυτο 10 στα 10 και στις τρεις επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης. Παρά την απόδοση των 118 ίππων και τις πολύ καλές επιδόσεις (0-50 χλμ./ώρα σε 3,1 δευτ., 0-100χλμ./ώρα σε 9 δευτ., τελική ταχύτητα 150 χλμ./ώρα), το 500 διατηρεί και μια εντυπωσιακή αυτονομία που φτάνει τα 320χλμ. σε μικτές συνθήκες, και έως τα 460 χλμ. σε αμιγώς αστικές συνθήκες. Παράλληλα, το ενσωματωμένο σύστημα φόρτισης 85kW έχει τη δυνατότητα το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της FIAT να μπορεί να ανακτήσει ικανή ενέργεια για 50 χλμ. με μόλις 5 λεπτά φόρτισης, ενώ σε 35 λεπτά ολοκληρώνεται η διαδικασία φόρτισης 0-80%.

Επίσης, το ηλεκτρικό 500 αποτελεί βάση για την εξέλιξη καινοτόμων εφαρμογών, όπως τα δίκτυα V2G (Vehicle-to_Grid) και η επαγωγική φόρτιση, που αναμένεται στο μέλλον να συμβάλλουν περεταίρω στη βελτίωση της ηλεκτροκίνησης.

Όλες οι εκδόσεις του μοντέλου (hatchback, cabrio και 3+1) λαμβάνουν τη μέγιστη επιδότηση μέσω του β’ κύκλου του προγράμματος κρατικής επιδότησης «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ», διαμορφώνοντας την τιμή του μοντέλου στις 25.500 ευρώ. Η εγγύηση για τα μηχανικά μέρη είναι 5ετης με ισχύ έως και 200.000 χλμ., ενώ αντίστοιχα για την μπαταρία η κάλυψη είναι 8ετης με ισχύ έως και 160.000 χλμ.