ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2019 18:24 EET | Updated 19/02/2019 18:30 EET

Το Χονγκ Κονγκ σκοπεύει να φυλακίσει τους ατμιστές - Τι θα γίνει με το τσιγάρο

Η νικοτίνη τους βάζει σε μπελάδες.

oneinchpunch via Getty Images

Συνολικά στον κόσμο, 35 εκατ. άνθρωποι είναι καπνιστές ή καπνίζουν IQOS σύμφωνα με την Euromonitor.

«Ήθελα να σταματήσω το κάπνισμα, αλλά δεν ήμουν έτοιμος να σταματήσω ακόμα τη νικοτίνη», αναφέρει ένας καπνιστής από το Χονγκ Κονγκ στο CNN. Αλλά σήμερα η βιομηχανία διχάζεται. Ενώ πολλοί καπνιστές «αγκαλιάζουν» εναλλακτικές συσκευές σε μια προσπάθεια να εγκαταλείψουν τα τσιγάρα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο είναι διαιρεμένες.Για παράδειγμα, αυτή του Χονγκ Κονγκ.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε μέτρα απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των IQOS. Και είναι πιο αυστηρά από ό,τι νομίζετε.

Συγκεκριμένα, όποιος εισάγει, παράγει, πωλεί ή εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος μπορεί να αντιμετωπίσει έως έξι μήνες φυλάκισης ή πρόστιμο ύψους $ 50.000 Χονγκ Κονγκ ($ 6.370 ΗΠΑ).

Ο Τσαν, ατμιστής, λέει ότι η νομοθεσία θα τον κάνει να επιλέξει ανάμεσα στο να γίνει εγκληματίας ή να κάνει κάτι που είναι χειρότερο για την υγεία του.

Αυτό είτε πρόκειται να στείλει ανθρώπους πίσω στο κάπνισμα πραγματικών τσιγάρων είτε να οδηγήσει ολόκληρη τη βιομηχανία στην μαύρη αγορά.

Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικού τσιγάρου και IQOS στον κόσμο, αξίας 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Euromonitor.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις ατην υγεία είναι άγνωστες και η νικοτίνη που περιέχουν είναι εξίσου εθιστική.