Το χρονικό της κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία

Ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ζητά πρόωρες εκλογές. Θα το επιτρέψει ο Ιταλός πρόεδρος; Τα σενάρια για την επόμενη μέρα.
Remo Casilli / Reuters

Με τον εφιάλτη της πολιτικής αβεβαιότητας είναι και πάλι αντιμέτωπη η Ιταλία εξαιτίας της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στην ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι κατέθεσε στη Γερουσία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ώστε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές μέσα στον Οκτώβρη.

Ο Ματέο Σαλβίνι συγκάλεσε σύσκεψη της κυβέρνησης για τη Δευτέρα ενώ όπως όλα μαρτυρούν ασκεί πιέσεις ώστε η ψηφοφορία που αφορά την πρόταση μομφής να πραγματοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βέβαια προτιμούν αυτή να γίνει το νωρίτερο στις 19 Αυγούστου.

Η απόφαση θα παρθεί από τους επικεφαλής της Γερουσίας οι οποίοι τη Δευτέρα θα συναντηθούν προκειμένου να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα.

«Εκείνοι που χάνουν χρόνο προκαλούν πλήγμα στην Ιταλία για να σώσουν τις θέσεις τους», είπε ο ηγέτης της Λέγκας ο οποίος εδώ και μήνες διαμαρτύρεται πως η συγκυβέρνηση με το Κόμμα των Πέντε Αστέρων δεν είναι πλέον εφικτή.

Η απόφαση του Ματέο Σαλβίνι όμως να δώσει τέλος στην κυβέρνηση που βρέθηκε στην εξουσία για 14 μήνες ώθησε την τρίτη άλλοτε τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στην πολιτική αβεβαιότητα.

Στο μεταξύ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των επενδυτών οι οποίοι προχώρησαν στην πώληση ιταλικών κρατικών ομολόγων και μετοχών την Παρασκευή. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων άγγιξαν το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε εβδομάδων, ενώ τη συγκεκριμένη μέρα καταγράφηκε αύξηση ρεκόρ που είχε να καταγραφεί από το Μάιο του 2018.

Guglielmo Mangiapane / Reuters

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Ιταλίας σημείωσε πτώση κατά 2,3%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι τράπεζες, κάτι το οποίο επηρέασε αρνητικά γενικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών είπε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, πως η κυβερνητική συμμαχία έχει καταρρεύσει και «ότι πρέπει άμεσα να δώσουμε την επιλογή στους ψηφοφόρους».

Βέβαια ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα είναι ο μόνος που έχει την εξουσία για να δώσει την εντολή διάλυσης της βουλής και ίσως αποδειχθεί απρόθυμος να το πράξει ενόψει των προπαρασκευαστικών εργασιών το Σεπτέμβριο για τον προϋπολογισμό του 2020, που πρέπει έπειτα να τεθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, η πολιτική κρίση στην Ιταλία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι περισσότεροι Ιταλοί βρίσκονται στις παραλίες, κάτι το οποίο καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

«Βασικά πρόκειται για ένα χάος», δήλωσε η 21 ετών φοιτήτρια ξένων γλωσσών Μάρτα Μπονόρα που κατοικεί στο Μιλάνο, λέγοντας πως η εμμονή του Σαλβίνι με το προσφυγικό απόσπασε την προσοχή του από άλλα σοβαρά προβλήματα.

Remo Casilli / Reuters

Η 63χρονη Άννα Σκόσια που εργάζεται σε έναν εκθεσιακό χώρο στη Ρώμη εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά της: «Αυτό είναι ένα από τα γνωστά κόλπα του Σαλβίνι για να κρατήσει ψηλά τη δημοτικότητά του. Δεν πιστεύω πως θα γίνουν εκλογές, αλλά τρέμω γι′ αυτό που θα έρθει στη συνέχεια», υπογραμμίζει.

Η ένταση ανάμεσα στη Λέγκα και στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων σιγόβραζε επί μήνες, αλλά την Τετάρτη ξέσπασε ανοιχτά, αφού το M5S καταψήφισε την πρόταση για το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Γαλλίας-Ιταλίας.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες, ωστόσο το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι έχει σήμερα τη διπλάσια υποστήριξη των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος εξάλλου συχνά απειλούσε να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, εκμεταλλευόμενος στην ουσία τη δημοτικότητα αυτή.

ASSOCIATED PRESS

Αυτό που μένει να δούμε τώρα είναι αν όντως τα πράγματα θα πάνε έτσι όπως επιθυμεί ο αρχηγός της Λέγκας. Ας μην ξεχνάμε πως η Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρέος μετά την Ελλάδα, έχει ήδη εξαγριώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλούς λόγους, άρα είναι φυσικό και επόμενο ο Ματέο Σαλβίνι να μην έχει και πολλά περιθώρια.

Άλλωστε είναι γνωστό πως ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν επιθυμεί εκλογές το φθινόπωρο, περίοδο κατά την οποία η χώρα του οφείλει να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, να τον συζητήσει με την Κομισιόν και να τον περάσει από το Κοινοβούλιο. Μια απερχόμενη κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό κύρος, θα είναι πιο δύσκολο, όπως εκτιμά ο Ιταλός πρόεδρος, να διεκπεραιώσει αυτό το δύσκολο έργο.

Το Μ5S ήταν ο ισχυρότερος εκ των δύο εταίρων όταν δημιουργήθηκε η κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά όλα δείχνουν ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα για την επιλογή του να συνεργαστεί με την ακροδεξιά.

Πηγή: Reuters