ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/12/2018 07:41 EET

Το δημόσιο θυμήθηκε τις οφειλές του: Ποιοι θα εισπράξουν αναδρομικά

Έχει ξεκινήσει το γαϊτανάκι πληρωμών, οι οποίες αφορούν είτε αναδρομικά, είτε επιδόματα, είτε προγραμματισμένες πληρωμές.

mattjeacock via Getty Images
 

Μια σειρά από υποχρεώσεις των φορολογούμενων προς το Δημόσιο, αλλά και μια μεγάλη λίστα πληρωμών του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους έχει ανοίξει και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. 

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας της οι πολίτες να νιώσουν ότι μετά από χρόνια περικοπών ξεκίνησε η επιστροφή ορισμένων από τα χαμένα χρήματα, έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι πληρωμών, οι οποίες αφορούν είτε αναδρομικά, είτε επιδόματα, είτε προγραμματισμένες πληρωμές. 
Ο προγραμματισμός των επόμενων ημερών προβλέπει:

-Την καταβολή των αναδρομικών στα Σώματα Ασφαλείας η οποία ξεκίνησε από χθες το βράδυ. Αντίθετα για τη νέα χρονιά πάνε οι πληρωμές σε νοσοκομειακούς γιατρούς και πανεπιστημιακούς, καθώς υπάρχει γραφειοκρατική «εμπλοκή» με τους πρώτους και καθυστερήσεις από τις οικονομικές υπηρεσίες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για τους δεύτερους.

- στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί το φετινό κοινωνικό μέρισμα σε όσους δικαιούχους υπέβαλαν την αίτηση τους και εγκρίθηκε έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Για όσες αιτήσεις εγκριθούν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και την καταληκτική προθεσμία, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.
Το μέρισμα ανάλογα με τα οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κυμαίνεται από 200 έως 1.200 ευρώ και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στον ιστότοπο http://www.koinomikomerisma.gr.

 

Για όσους είναι άνω των 70 ετών το κοινωνικό μέρισμα θα τους καταβληθεί αυτόματα, χωρίς να πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση. 

- στις 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων οι συντάξεις Ιανουαρίου του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ

- στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συνταξιούχων με ειδικό μισθολόγιο στο δημόσιο με τα αναδρομικά για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους μετά το 2012 και κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Συγκεκριμένα, συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, γιατροί δηµόσιας υγείας ΕΣΥ, επικουρικοί κ.λπ. Θα λάβουν αναδροµικά 18 µηνών, µε αναφορά στο χρονικό διάστηµα από 13/11/2014 έως 12/5/2016.

Συνταξιούχοι καθηγητές-µέλη ∆ΕΠ, ΕΕΠ και Ε∆ΙΠ των πανεπιστηµίων και των ΤΕΙ, εκπαιδευτικό προσωπικό και Ε∆ΙΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ, µέλη ∆ΕΠ και ΕΕ∆ΙΠ των ΑΣΕΙ, µέλη ∆ιδακτικού και Ειδικού ∆ιδακτικού Προσωπικού των ΑΕΑ, ερευνητές και ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων, καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδηµίας Αθηνών και του Ιδρύµατος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδηµίας Αθηνών. Θα λάβουν αναδροµικά 16,5 µηνών, για το διάστηµα από 1/1/2015 έως 12/5/2016.

Συνταξιούχοι πρ. µόνιµο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Θα λάβουν αναδροµικά 16,5 µηνών, µε αναφορά στο χρονικό διάστηµα από 1/1/2015 έως 12/5/2016.

Συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί και πρ. µέλη του κύριου προσωπικού του ΝΣΚ. Θα λάβουν αναδροµικά 23 µηνών, µε αναφορά στο χρονικό διάστηµα από 1/8/2012 έως και 30/6/2014. ∆ικαίωµα στα αναδροµικά έχουν και οι κληρονόµοι της σύνταξης, σε περίπτωση που ο συνταξιούχος έχει πεθάνει.

- στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων οι συντάξεις των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων. 

-στις 21 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων οικογενειών μια ακόμη δόση του επιδόματος παιδιού (Α21)

- έως το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των περυσινών δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης πρόσθετο ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ το οποίο έχει προκύψει από τον φετινό προϋπολογισμό.