ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2018 18:23 EET | Updated 12/12/2018 23:43 EET

Με 200 ψήφους υπέρ, η Μέι μένει μέχρι να φύγει

Στη μάχη που δίνει με τον χρόνο, η Μέι υπόσχεται στους Τόρις ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Getty Editorial

 Λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ, εκατό περίπου δημοσιογράφοι ανέμεναν τον εκπρόσωπο της Μέι να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας Πρωθυπουργού. Στην άλλη άκρη της αίθουσας είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες βουλευτές των Τόρηδων, περιμένοντας και εκείνοι τα επίσημα αποτελέσματα καθώς η ψηφοφορία ήταν μυστική, και τα στοιχήματα για τους αριθμούς έδιναν και έπαιρναν: Τελικά η κάλπη έδειξε ότι 200 βουλευτές τη στήριξαν στην πρόταση μομφής, 117 ψήφισαν εναντίον της. 

Τι σημαίνει παράλληλα αυτό; Ότι το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματός της (117), την καταψήφισε. Άρα η Μέι, δεν μπορεί να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit από το κοινοβούλιο γιατί δεν έχει την κοινοβουλευτική στήριξη για να το κάνει. Άρα οι εξελίξεις δεν τελειώνουν εδώ.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 100%, καθώς ψήφισαν και οι 317 βουλευτές του κόμματός της. 

Η βρετανίδα πρωθυπουργός χρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει, δηλαδή 159 ψήφους.

Η νίκη της σημαίνει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν θα αμφισβητηθεί η ηγεσία της. Η ίδια παρακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνιγκ Στριτ, καθώς μετά την ομιλία της είχε αποχωρήσει από το κοινοβούλιο.

Μέι: Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το Brexit

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, η Τερέζα Μέι υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ ότι όλοι οι πολιτικοί πρέπει να συνεργαστούν για το συμφέρον της χώρας, αναγνωρίζοντας ότι είναι «σημαντικός ο αριθμός» των Συντηρητικών βουλευτών που ψήφισαν εναντίον της. Όπως δήλωσε, είχε μια ”μακρά και δύσκολη μέρα” αλλά στο τέλος της ήταν ευτυχής που έλαβε την υποστήριξη των συναδέλφων της στην εκλογική ψηφοφορία. «Ενώ είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη αυτή, ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων μου ψήφισε εναντίον μου. Έχω ακούσει αυτά που έχουν πει», πρόσθεσε.

«Μετά από αυτή την ψηφοφορία πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το Brexit, για τον βρετανικό λαό και την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα αυτή», κατέληξε.

 

Κόρμπιν: Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν τη χώρα

Ο  ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, εξέδωσε δήλωση σχετικά με το αποτέλεσμα: «Η ψηφοφορία απόψε δεν έχει σημασία για τη ζωή των πολιτών μας. Η πρωθυπουργός έχει χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, η κυβέρνησή της βρίσκεται σε χάος και δεν είναι σε θέση να επιτύχει μια συμφωνία για το Brexit που να λειτουργεί υπέρ της χώρας.Είναι σαφές ότι δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί τις απαραίτητες αλλαγές στην Ευρώπη. Πρέπει τώρα να φέρει τη συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, ώστε το κοινοβούλιο να μπορέσει να πάρει πίσω τον έλεγχο.Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν τη χώρα και να συνάψουν συμφωνία που να προστατεύει το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

 

Αμφισβήτηση εκ των έσω

«Αποδέχομαι την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε στην ψηφοφορία, εν τούτοις η Τερέζα Μέι οφείλει να συναντήσει την βασίλισσα και να παραιτηθεί ανέφερε ο ηγέτης των συντηρητικών brexiteers, Jacob Rees-Mogg.

Λίγες ώρες νωρίτερα, επιχειρώντας έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής προκειμένου να συνεχίσει να μένει στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στους βουλευτές των Τόρις ότι αν κερδίσει την αποψινή ψηφοφορία, δεν θα είναι ξανά υποψήφια στις επόμενες βρετανικές εκλογές, σύμφωνα με τη βρετανική HuffPost.

Η Μέι τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, καθιστώντας σαφές ότι προτίθεται να εξαντλήσει τη θητεία της και να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε.

Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι ”πολύ πολύ άσχημη” για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος της ηγέτιδας των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του ITV, όλα θα παίζονταν στο πόσοι θα καταψηφίσουν την Μέι (ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης μομφής). Όπως έγραψε στο twitter, αν καταψηφίσουν την Πρωθυπουργό 130 βουλευτές της, τότε είναι σε δύσκολη θέση. Αν την καταψηφίσουν 100, τότε τίποτα δεν θα έχει αλλάξει. Αν την καταψηφίσουν μόνο 80, τότε θα είναι ισχυρή και -σχετικά- σταθερή. Το αποτέλεσμα δείχνει λοιπόν, ότι προς το παρόν παραμένει ισχυρή.

 Η Μέι αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από βουλευτές του κόμματός της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία της για το Brexit. 

«Η ψηφοφορία αυτή δεν αφορά το ποιος θα διοικεί το κόμμα στις επόμενες εκλογές, είναι το αν έχει νόημα να αλλάξει ο ηγέτης σε αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων  του Brexit», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Downing Street.

Η πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης της, αλλά θα καταστήσει σαφές ότι στόχος της είναι να εξασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, όπως έχει προγραμματιστεί .

Ο υπουργός περιβάλλοντος Michael Gove δήλωσε νωρίτερα στο ITV News ότι η πρωθυπουργός πρέπει να παραμείνει «για όσο διάστημα αισθάνεται άνετα να κάνει αυτή τη δουλειά». Προέβλεψε δε ότι θα «κερδίσει όμορφα» και ότι «η πλειοψηφία ακόμα και μιας ψήφου είναι αρκετή».

Το ρίσκο που παίρνει η Μέι θέτοντας εαυτόν εκτός της επόμενης εκλογικής μάχης ενδέχεται να αποδώσει, δεδομένου ότι πολλοί σκεπτικοί βουλευτές της θα καθησυχαστούν ότι με την απουσία της δεν θα επαναληφθεί η καταστροφική προεκλογική καμπάνια του 2017 που κόστισε στο κόμμα την πλειοψηφία.

 Με πληροφορίες από HuffPost