Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας: «Έχουμε την dream team»

Πρόσκληση για debate στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέσα σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, και με χιλιάδες άλλους να βρίσκονται απέξω μη μπορώντας να εισέλθουν στο εσωτερικό της αίθουσας του ΣΕΦ, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η εκδήλωση έκρυβε και μία πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της ΝΔ για ντημπέιτ.
«Αυτή δεν είναι ομάδα, είναι η dream team», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των 42 υποψηφίων.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν αρκεί να έχεις την dream team, η dream team πρέπει να μάθει να παίζει συλλογικά, να δίνει πάσες και να σκοράρει».
Από τα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα της ημέρας ήταν όταν ο πρωθυπουργός σχολίασε ειρωνικά και την αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha ότι έχει νεύρα. «Εδώ και τρεισήμισι χρόνια φεύγουμε κατά τον κ. Μητσοτάκη, τόσα νεύρα πια μας έχουν ξεχειλίσει», είπε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη σε ντημπέιτ.

Συγκεκριμένα είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος στην τηλεθέαση» και συνέχισε πως αν ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να πετύχει μεγάλη τηλεθέαση ”ας έρθει στο στούντιο όταν θα είμαι κι εγώ εκεί, να αντιπαρατεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς σημειώσεις, χωρίς υποβολείς, για την οικονομία, την Ευρώπη, τα εθνικά θέματα. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην κρυφτεί από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση».


Το πρόγραμμα Μητσοτάκη απειλεί την κοινωνία

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην Κύπρο εναντίον του δώρου Χριστουγέννων. «Άραγε ο Κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρεται στο πρόγραμμα του, αυτά που αναφέρει είναι υποσχέσεις ή απειλές;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «είναι ο πρώτος υποψήφιος πρωθυπουργός που όταν μιλά προγραμματικά, δεν υπόσχεται, απειλεί την ελληνική κοινωνία».
Εκτίμησε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι του Κ. Μητσοτάκη «του ξέφυγε πως έχει σχέδιο να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα» και ότι με την συνέντευξη στον Alpha επεχείρησε «να μαζέψει την αλήθεια που του ξέφυγε προχτές». Υπενθύμισε όμως ότι εκτός από το δώρο Χριστουγέννων στη ΝΔ τους «είχε ξεφύγει» το «ασφαλιστικό Πινοσέτ», οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η επαναφορά του 1:5 στο δημόσιο, η αντίθεση στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του αφορολόγητου, και τώρα η αντίθεση στα επιδόματα ανεργίας. «Τους ξεφεύγουν αυτά που έχουν στο μυαλό και το πρόγραμμα τους, αλλά δεν συμφέρει προεκλογικά να τα διατυμπανίζουν», είπε χαρακτηριστικά.

Αριστερά – Δημοκρατία - Πρόοδος

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ως πολιτικό στόχο «να μην αφήσουμε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό να αλωνίζουν στην Ευρώπη και στη χώρα μας» και δήλωσε «πολύ περήφανος για το ψηφοδέλτιό μας. Είναι σπουδαίο». Έδειξε μάλιστα στην πλευρά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και τόνισε ότι «δεν είναι για εμάς ένα ντεκόρ, δεν είναι οι κομπάρσοι σε τηλεοπτικά σποτάκια, αλλά οι πρωταγωνιστές της Προοδευτικής Συμμαχίας» που εκπροσωπούν την «Ελλάδα της δημιουργίας και της συλλογικής προόδου».
«Οι προοδευτικοί πολίτες ενώνουμε δυνάμεις. Για την Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. Μάλιστα επεσήμανε πως ακούγοντας τη Λουτσιάνα Καστελίνα, η οποία είχε μιλήσει νωρίτερα, θυμήθηκε πόσοι αγώνες δόθηκαν για να προχωρήσει μπροστά ο τροχός της ιστορίας. Και σχολίασε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έδωσε μάχη ενάντια στις πολιτικές που βάζουν πάνω από τους ανθρώπους τα κέρδη των λίγων, που υποτιμούν την κοινωνική συνοχή προς όφελος της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Δεν μας λύγισε αυτή η μάχη. Κάναμε το καθήκον μας. Σταθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε σήμερα από καλύτερες θέσεις», σχολίασε.
Το πολιτικό στίγμα του ψηφοδελτίου προσδιορίζεται από το τρίπτυχο Αριστερά – Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη. Οι λόγοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας, είπε ο Αλ. Τσίπρας είναι «για να νικήσουμε ξανά το φασισμό, τη λιτότητα, το ρατσισμό, τον αυταρχισμό. Για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τη κοινωνική δικαιοσύνη, τη προστασία του περιβάλλοντος, την πρόοδο».

Ο φίλος του Βέμπερ

Υπογράμμισε δε και την δεξιά στροφή των συντηρητικών δυνάμεων του ΕΛΚ με την υποψηφιότητα Βέμπερ. «Δείτε τον φίλο του Κ. Μητσοτάκη, τον Μ. Βέμπερ που θέλει να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν», είπε ο Αλ. Τσίπρας και ρώτησε: «τι έλεγε για τα κλειστά σύνορα; Τι έλεγε για τους τεμπέληδες του Νότου; Τι έλεγε για το Grexit; Τι έλεγε για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας;». «Σε τι διαφέρουν οι θέσεις αυτές του Μ. Βέμπερ και του Κ. Μητσοτάκη με αυτές του Β. Όρμπαν και του Σ. Κουρτς;», ρώτησε ο πρωθυπουργός και θύμισε ότι ο Κουρτς πρότεινε το 12ωρο στην Αυστρία και ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο. «Τι διαφορά έχουν αυτοί που σηκώνουν φράχτες στα σύνορα για τους πρόσφυγες με κάποιους εδώ που μας έλεγαν ότι δήθεν θέλουμε τους πρόσφυγες να λιάζονται στις πλατείες, ενώ αυτοί τους ήθελαν σε φυλακές και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να πάρουν το μήνυμα να μην έρχονται στην Ευρώπη;» αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές


-Ελευθερία Αγγέλη, Συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

-Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός του Ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού

-Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος

-Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, σκηνοθέτης - θεατρολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

-Σωτήρης Βαλντέν, πανεπιστημιακός, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Κίνησης «Γέφυρα»

-Αλέξης Γεωργούλης, ηθοποιός

-Νίκος Γραικός, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Φωνή-Γραφή» για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία

-Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου

-Θοδωρής Δουλουμπέκης, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

-Μάριος Θεοφιλάτος, μουσικός, μέλος της Γραμματείας ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

-Στέργιος Καλπάκης, εκπαιδευτικός, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

-Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς

-Πέτρος Κόκκαλης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ

-Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιός, πρώην υπουργός

-Ιωάννα Κοντούλη, οικολογικό κίνημα

-Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής

-Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής

-Έλενα Κουντουρά, υπουργός, βουλευτής Α′ Αθήνας

-Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας-πρώην Εθνοdata

-Πάνος Λάμπρου, δημοσιογράφος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

-Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής Β′ Αθήνας, πρώην υπουργός

-Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτης, διευθύντρια προγράμματος ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

-Γιάννης Μουζάλας, γιατρός, πρώην υπουργός

-Ουφούκ Μουσταφά, δικηγόρος

-Γιονούς Μουχαμμαντί, πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων

-Στέλλα Μπελιά, εκπαιδευτικός, πρόεδρος ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος

-Όλγα Νάσση, πολιτιστικός ανθρωπολόγος, Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας

-Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ολυμπιονίκης TAE KWON DO

-Ρος Ντέιλι, μουσικός

-Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, νομικός, πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

-Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής

-Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην υφυπουργός, πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ

-Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

-Δημήτρης Πλουμπίδης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας

-Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, ανάπηρος ακτιβιστής

-Νατάσα Ρωμανού, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia & ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, ειδική σε θέματα κλιματικής αλλαγής

-Φωτεινή Σκοπούλη, πρώην υφυπουργός, πανεπιστημιακός

-Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

-Μαρία Τζαμπάζη, μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

-Βλάσης Τσιόγκας, αγρότης, συνδικαλιστής του αγροτικού κινήματος

-Γιώργος Χρηστάκης, κοινωνικός ψυχολόγος PhD, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας DAGIPOLI DANCE Co

-Ραλλία Χρηστίδου, μουσικός, τραγουδίστρια

Δημοφιλή