Το φρούριο του Αιγαίου

Αναβαθμίζει το γεωπολιτικό στάτους της Ελλάδας η εγκατάσταση σε ελληνικό νησί ενός αμερικανικόυ mega-ραντάρ;
bubaone via Getty Images

Η αμερικανική παρέμβαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής. Μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ακολουθούν οι συναντήσεις Μπάιντεν, Μητσοτάκη, Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Ο αμερικανικός στόχος θα είναι η συνέχιση του διαλόγου, ασχέτως των διαφωνιών και των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο στόχος αυτός εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της πολιτικής Μπάιντεν για την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, η οποία μόλις έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται.

Η μείωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα επιδιωχθεί από την Ουάσιγκτον, με παρεμβάσεις προς την Αθήνα και την Άγκυρα, όπως είναι αναμενόμενο.

Μέχρις εδώ, η στάση της Ουάσιγκτον είναι γνωστή. Υπάρχουν όμως και πρόσθετα θέματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Το κυριότερο από αυτά είναι ότι με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας MDCA, έχει αναληφθεί η υποχρέωση διεύρυνσης των αμερικανικών στρατιωτικών διευκολύνσεων στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό ο άξονας Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα έχει αρχίσει να λειτουργεί, διευκολύνοντας επιχειρησιακά τις αμερικανικές δυνάμεις και τα έργα υποδομής που χρειάζονται θα συνεχιστούν. Εκκρεμεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, μία διαδικασία που έχει λάβει έντονο γεωπολιτικό χαρακτήρα.

Τα επόμενα βήματα

Τι βρίσκεται υπό συζήτηση στα πλαίσια της MDCA, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν;

Πρώτον, η μόνιμη ή εκ περιτροπής παρουσία αμερικανικών δυνάμεων, εκτός από τις παραπάνω και σε τέσσερις άλλες περιοχές.

Δεύτερον, η εγκατάσταση σε ελληνικό νησί ενός mega-ραντάρ, ενός τεχνολογικά προηγμένου συστήματος επιτήρησης, το οποίο θα καλύπτει την Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Σκύρος θεωρείται ως η επικρατέστερη περιοχή εγκατάστασης και το σύστημα εκτιμάται ότι, θα μπορέσει να είναι λειτουργικό από το τέλος του 2022.

Ο άξονας των τεσσάρων βάσεων-και των άλλων που αναμένονται- σε συνδυασμό με το mega-ραντάρ, διαμορφώνουν το επονομαζόμενο «φρούριο του Αιγαίου». Υπό αμερικανικό έλεγχο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει αναβαθμιστεί το γεωπολιτικό status της χώρας. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι η αλλαγή αυτού του status και η μετατροπή της Ελλάδας σε βάση υποστήριξης για τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Από ευρωπαϊκή χώρα που επέτρεπε αμερικανικές διευκολύνσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η μετατροπή σε χώρα υποστήριξης αμερικανικών γεωπολιτικών επιδιώξεων, η απόσταση είναι μεγάλη.

Popular in the Community