Το Κίεβο έδειξε πύραυλο με πυρηνική δυνατότητα που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία

Εμφάνισε θραύσματα σοβιετικής κατασκευής πυραύλων κρουζ X-55 - σχεδιασμένων για πυρηνική χρήση - που βρέθηκαν σε δύο δυτικές περιοχές της Ουκρανίας.
NurPhoto via Getty Images

Η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον πυραύλους με πυρηνική δυνατότητα και μη εκρηκτικές κεφαλές για να εξαντλήσει την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, δήλωσε την Πέμπτη ο ουκρανικός στρατός.

Εμφάνισε αυτό που είπε ότι ήταν θραύσματα σοβιετικής κατασκευής πυραύλων κρουζ X-55 - σχεδιασμένων για πυρηνική χρήση - που βρέθηκαν σε δύο δυτικές περιοχές της Ουκρανίας.

Οι πύραυλοι εκτοξεύονται για να «εξαντλήσουν το σύστημα αεράμυνας της χώρας μας», δήλωσε ουκρανή αξιωματούχος.

Είπε ότι οι δοκιμές στα θραύσματα δεν έδειξαν μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας.

Viacheslav Ratynskyi via Reuters

Ουκρανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει εξαντλήσει σημαντικά το τεράστιο πυραυλικό της οπλοστάσιο μετά από το κύμα μαζικών επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομή της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Μόσχα καταφεύγει τώρα στη χρήση αμβλέων βλημάτων που εξακολουθούν να προκαλούν καταστροφές. Μια έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών τον Νοέμβριο κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα.

Η Ρωσία - η οποία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου - δεν έχει κάνει δημόσια σχόλια για το θέμα.

Σε μια ενημέρωση την Πέμπτη στο Κίεβο, ο στρατιωτικός αξιωματούχος Μικόλα Ντάνιλιουκ έδειξε στους δημοσιογράφους αυτό που περιέγραψε ως θραύσματα πυραύλων κρουζ X-55 (γνωστοί ως AS-15 από το ΝΑΤΟ) που βρέθηκαν στις περιοχές του Λβιβ και του Χμελνίτσκι.

Είπε ότι τα βλήματα σχεδιάστηκαν στη σοβιετική εποχή για να πλήξουν ”στρατηγικούς στόχους με προκαθορισμένες συντεταγμένες”.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι ο ρωσικός στρατός αφαίρεσε τις πυρηνικές κεφαλές από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία και τις αντικατέστησε με ένα αδρανές σύστημα.

Ο κ. Ντάνιλιουκ τόνισε ότι ακόμη και ένας πύραυλος οπλισμένος με μη εκρηκτική κεφαλή «αποτελεί σημαντικό κίνδυνο» λόγω της κινητικής του ενέργειας και των υπολειμμάτων καυσίμου.

«Αυτό αποδεικνύεται από το τελευταίο χτύπημα όταν ένας πύραυλος X-55 έπληξε ένα κτίριο κατοικιών».

Οι δοκιμές δεν έδειξαν «καμία επαφή [του πυραύλου] με πυρηνικά στοιχεία», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, τέθηκε για λίγο αεροπορικός συναγερμός σε όλη την Ουκρανία -με εξαίρεση τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία- μετά από αναφορές ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων. Η ειδοποίηση διακόπηκε αργότερα.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή