Το Netflix «παγώνει» τις παραγωγές του στη Ρωσία

Ο γίγαντας του streaming πήρε θέση για την εισβολή στην Ουκρανία.
John Lamb via Getty Images

Ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και μετά την απόφαση τεσσάρων μεγάλων αμερικανικών στούντιο (η Paramount ακολούθησε το παράδειγμα των Disney, Warner και Sony) να αποσύρουν τις νέες ταινίες τους από τη ρωσική αγορά, το Netflix ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις παραγωγές του στη Ρωσία.

Τέσσερις πρωτότυπες ρωσικές παραγωγές που ήταν σε εξέλιξη σταματούν, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής σειράς «Zato» σε σκηνοθεσία Ντάσα Ζουκ, τα γυρίσματα της οποίας διακόπηκαν -πρόκειται για τη δεύτερη πρωτότυπη σειρά του Netflix που γυρίζεται στη Ρωσία, μετά το «Anna K», που ολοκληρώθηκε πέρυσι.

Πηγή που βρίσκεται κοντά στο Netflix και την οποία επικαλείται το Variety, ανέφερε ότι η πλατφόρμα αξιολογεί τον αντίκτυπο της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ντόμινο όσον αφορά την κινηματογραφική βιομηχανία επηρεάζει και τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Καννών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι καμία επίσημη ρωσική αντιπροσωπεία δεν θα γίνει δεκτή, υπονοώντας ωστόσο ότι μεμονωμένοι κινηματογραφιστές μπορεί να είναι ακόμα ευπρόσδεκτοι στο Φεστιβάλ, ενώ το φεστιβάλ Series Mania Festival και το μάρκετ τηλεοπτικού περιεχομένου MipTV (αμφότερες γαλλικές διοργανώσεις) δήλωσαν ότι οι εκδηλώσεις τους θα γίνουν χωρίς ρωσική εκπροσώπηση.

Η Μπιενάλε της Βενετίας, ο οργανισμός που διοργανώνει το κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, δηλώνει ότι παρότι θα αρνηθεί τη φιλοξενία των επίσημων αντιπροσωπειών από τη Ρωσία, δεν θα μποϊκοτάρει Ρώσους δημιουργούς οι οποίοι είναι αντίθετοι στο καθεστώς.

«Η Μπιενάλε της Βενετίας δεν θα κλείσει τις πόρτες της σε όσους υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης και διαδηλώνουν ενάντια στην απεχθή και απαράδεκτη απόφαση επίθεσης σε ένα κυρίαρχο κράτος και τον ανυπεράσπιστο λαό του».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γλασκώβης στη Σκωτία ακύρωσε την προβολή δύο ρωσικών ταινιών (το «No Looking Back» του Κιρίλ Σοκόλοφ και το «The Execution» του Λάντο Κβατανίγια), ενώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στην Ελβετία, ανακοίνωσε ότι θα προβάλει ρωσικές ταινίες στην επερχόμενη διοργάνωση του τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από Variety