Φεστιβάλ Καννών: Καμία επίσημη ρωσική αντιπροσωπεία δεν θα γίνει δεκτή

«Εκτός και αν σταματήσει ο επιθετικός πόλεμος υπό συνθήκες που θα ικανοποιήσουν τον ουκρανικό λαό».
Στιγμιότυπο από την περσινή διοργάνωση, Ιούλιος 2021. REUTERS/Johanna Geron
Στιγμιότυπο από την περσινή διοργάνωση, Ιούλιος 2021. REUTERS/Johanna Geron
Johanna Geron via Reuters

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών δεν θα φιλοξενήσει ρωσικές αντιπροσωπείες, «ούτε θα αποδεχτεί την παρουσία οποιουδήποτε φορέα που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση», όσο συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έχει αποφασιστεί, εκτός και αν σταματήσει ο επιθετικός πόλεμος υπό συνθήκες που θα ικανοποιήσουν τον ουκρανικό λαό, να μην υποδεχθούμε επίσημες αντιπροσωπείες από τη Ρωσία ούτε να αποδεχθούμε την παρουσία οποιασδήποτε αρχής συνδεδεμένης με τη ρωσική κυβέρνηση», αναφέρει το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, που θα διεξαχθεί φέτος από τις 17 έως τις 28 Μαΐου.

«Ωστόσο, θέλουμε να χαιρετίσουμε το θάρρος όλων εκείνων, στη Ρωσία, που διακινδύνευσαν διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση και την εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου που δεν σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται ενάντια στο σύγχρονο καθεστώς, καλλιτέχνες που δεν είναι δυνατόν να συνδεθούν με αυτές τις αφόρητες πράξεις και αυτούς που βομβαρδίζουν την Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση, υπονοώντας ότι μεμονωμένοι κινηματογραφιστές μπορεί να είναι ακόμα ευπρόσδεκτοι στο φεστιβάλ.

Είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ, του οποίου θα είναι η 75η διοργάνωση την άνοιξη, τοποθετείται για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το πρώτο Φεστιβάλ των Καννών επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 1939 και να ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της εισβολής στην Πολωνία από τη Γερμανία και ως εκ τούτου ακυρώθηκε.

Δύο ημέρες μετά, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία, απορρίπτοντας τα σχέδια για ένα φεστιβάλ κινηματογράφου στη νότια Γαλλία για αρκετό καιρό.

«Πιστό στην ιστορία του, που ξεκίνησε το 1939 με την αντίσταση στη φασιστική και ναζιστική δικτατορία, το Φεστιβάλ των Καννών θα είναι πάντα στην υπηρεσία των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του κινηματογράφου, των οποίων η φωνή υψώνεται για να καταγγείλει τη βία, την καταστολή και τις αδικίες και να υπερασπιστεί την ειρήνη και την ελευθερία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ.