ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2019 07:39 EEST

Το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας απαγορεύει το βοδινό κρέας για χάρη της κλιματικής αλλαγής

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου έφερε και κάποιες αντιδράσεις.

Alf via Getty Images

Το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας, το πανεπιστήμιο της Coimbra, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει να σερβίρει βόειο κρέας για πρώτη φορά στην ιστορία του (λειτουργεί 729 χρόνια) σε μια προσπάθειά του να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Η διαδικασία παραγωγής του βοείου κρέατος είναι γνωστή για την παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Έτσι, ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Αμιλκάρ Φαλκάο, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «αποτελεί  σημαντικό βήμα που κάνει το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας για να μετατραπεί σε ένα ίδρυμα που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον στο τέλος αυτής της δεκαετίας».

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και πρέπει να φρενάρουμε αυτήν την προβλεπόμενη περιβαλλοντική καταστροφή”, δήλωσε ο κ. Φαλκάο  σε ομιλία του προς εκατοντάδες φοιτητές, σύμφωνα με το The Portuguese News.

SStajic via Getty Images

Η αντικατάσταση του βοείου κρέατος με άλλες πηγές θρεπτικών ουσιών «θα είναι ένας τρόπος μείωσης της πηγής της μεγαλύτερης παραγωγής CO2 που υπάρχει στην παραγωγή κρέατος», συμπλήρωσε.

Το Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αφαιρέσει το βόειο κρέας από το μενού του. Η κίνηση ώθησε τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανοίξουν μια πλατφόρμα καλώντας το ίδρυμά τους να πράξουν το ίδιο. Από τις 25 Σεπτεμβρίου, η αναφορά συγκέντρωσε περισσότερες από 50.000 υπογραφές.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα έφερε και κάποιες αντιδράσεις. Η Ένωση Παραγωγών Γάλακτος της Πορτογαλίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «είναι ακατανόητο το πανεπιστήμιο να αρνείται να σερβίρει ένα φαγητό που έχει αποδειχτεί ότι συνέβαλε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των προγόνων μας».

Η Ένωση σημείωσε επίσης ότι η Πορτογαλία εισάγει το 50% του βοείου κρέατος της και υποστηρίζει ότι ένας καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος θα ήταν να καταναλωθεί το πορτογαλικό κρέας.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και δεν αλλάζει.

 

Πηγή: Newsweek