IPCC: Δραματική αύξηση των φαινομένων με ακραίες μεταβολές στάθμης της θάλασσας μέσα σε διάστημα 30 ετών

Αναπόφευκτες οι ισχυρές καταιγίδες και οι απώλειες της θαλάσσιας πανίδας.
freie-kreation via Getty Images

Φαινόμενα με ακραία επίπεδα μεταβολών της στάθμης της θάλασσας, που σημειώνονταν μια φορά τον αιώνα, θα λαμβάνουν χώρα σε πολλές ακτές ως το 2050, ανεξαρτήτως του εάν οι εκπομπές αερίων που συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μειωθούν ή όχι, σύμφωνα με νέα αναφορά επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η αναφορά, που έχει εγκριθεί από τις 193 χώρες- μέλη της IPCC, σημειώνει πως «όλοι οι άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον ωκεανό» και τους παγετώνες για να ρυθμίζουν το κλίμα και να παρέχουν νερό και οξυγόνο. Ωστόσο, διαπιστώνει άνευ προηγουμένου και επικίνδυνες αλλαγές, που προκαλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται, καθώς οι απώλειες πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική αυξάνονται και η θερμοκρασία και η οξύτητα του ωκεανού αυξάνονται, ενώ το οξυγόνο στη θάλασσα μειώνεται. Όλες αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με την αναφορά της IPCC.

Οι μισές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτές. Ακόμα και αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί σε «μόλις» δύο βαθμούς Κελσίου, επιστήμονες εκτιμούν πως οι επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα προκαλούν ζημιές τρισεκατομμυρίων ετησίως και εκατομμύρια μετανάστες.

Οι νέες προβλέψεις της IPCC για την άνοδο της στάθμης ως το 2100 προβλέπουν μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι αυτές του 2014, εξαιτίας απρόσμενα ταχείας τήξης στην Ανταρκτική. Χωρίς περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η στάθμη αναμένεται να ανέβει κατά 61 με 110 εκατοστά- περίπου 10 εκατοστά υψηλότερα από ό,τι στις προηγούμενες εκτιμήσεις. Μια άνοδος της τάξης των 10 εκατοστών έχει ως αποτέλεσμα 10 εκατομμύρια άνθρωποι να κινδυνέψουν από πλημμύρες, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες.

aquatarkus via Getty Images

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του Guardian, η IPCC εξετάζει το πιθανό εύρος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, μα όχι το χειρότερο σενάριο: Πρόσφατη ανάλυση ειδικών υπό τον καθηγητή Τζόναθαν Μπάμπερ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ οδήγησε στο συμπέρασμα πως δεν αποκλείεται η αύξηση της στάθμης κατά 238 εκατοστά ως το 2100, «πνίγοντας» πολλές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο.

Ακόμα και αν αρχίσουν άμεσα οι περικοπές στους ρύπους, μια άνοδος της στάθμης μεταξύ 29 και 59 εκατοστών θεωρείται ήδη αναπόφευκτη, επειδή οι παγετώνες λιώνουν αργά. Η στάθμη της θάλασσας θα ανεβαίνει για αιώνες εάν δεν αναληφθεί δράση, προειδοποίησε η Ζίτα Σεμπεσβάρι του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών και μια από τους βασικούς συντελεστές της αναφοράς της IPCC.

«Το δραματικό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι πως αν αποδεχτούμε το ένα μέτρο ως το 2100, αποδεχόμαστε πως θα έχουμε 4 μέτρα ως το 2300. Αυτό απλά δεν είναι μια επιλογή που μπορούμε να ρισκάρουμε».

Ακραία φαινόμενα θα σημειώνονται σύντομα σε πολλά μέρη και πριν το 2050, σημείωσε η Σεμπεσβάρι. Όπως αναφέρει το report της IPCC, «φαινόμενα ακραίων επιπέδων θάλασσας που λάμβαναν χώρα μια φορά τον αιώνα στο πρόσφατο παρελθόν αναμένονται να σημειώνονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο σε πολλά μέρη ως το 2050, σε όλα τα σενάρια».

Οι θερμαινόμενοι ωκεανοί προκαλούν πιο έντονες τροπικές καταιγίδες, οι οποίες πλήττουν τις ακτές, σύμφωνα με την IPSS, με ισχυρότερους ανέμους και βροχοπτώσεις. Επίσης, η άνοδος της θερμοκρασίας στους ωκεανούς επηρεάζει σημαντικά οικοσύστήματα, όπως υποθαλάσσια «δάση» (περιοχές με φαιοφύκη), ενώ ακραία φαινόμενα «Ελ Νίνιο» (με καύσωνες σε κάποιες περιοχές και πλημμύρες σε κάποιες άλλες) αναμένεται να λαμβάνουν χώρα δύο φορές συχνότερα, είτε οι ρύποι μειωθούν είτε όχι, σύμφωνα με την αναφορά της IPCC. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα επηρεαστούν, υφιστάμενοι μεγάλες απώλειες και εξαφανίσεις ειδών, ενώ θα πληγούν και οι αλιευτικές ζώνες.

To report της IPCC επίσης λαμβάνει υπόψιν και τη μεγάλη μείωση του πάγου στην Αρκτική, που επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς η επιφάνεια του ωκεανού που μένει έκθετη απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας από τον Ήλιο από ό,τι ο πάγος. Οι παγετώνες στα υψηλότερα βουνά, στους οποίους περίπου 2 δισ. άνθρωποι βασίζονται για το νερό τους, λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και οι κατολισθήσεις. Ακόμη, ένα από τα πλέον ανησυχητικά ευρήματα της αναφοράς της IPCC αφορά στην τούνδρα και στις αυξανόμενες πυρκαγιές στα βορειότερα τμήματα του πλανήτη, που δημιουργούν τον κίνδυνο απελευθέρωσης τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.

Δημοφιλή