ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2019 18:56 EEST

Tο Παρίσι «παρέλυσε»: Απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Αντιδρούν στο σχέδιο Μακρόν για μια «γενική» σύνταξη για όλους.

Reuters
Reuters

Μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές σημειώθηκαν στο Παρίσι, λόγω απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, 10 από τις 16 γραμμές του μετρό είχαν κλείσει και η λειτουργία των άλλων γινόταν με προβλήματα.

Πολλοί εργαζόμενοι πήγαν στις δουλειές τους με τα πόδια ή με ποδήλατα ή έμειναν στα σπίτια τους, ενώ δωρεάν μεταφορές παρέχονταν από τα δίκτυα e-moped και e-bike των RATP και Uber.

Η απεργία αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 2007 και είναι η πρώτη μεγάλη ενέργεια εναντίον του σχεδίου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για μια γενική σύνταξη για όλους, η οποία προορίζεται να αντικαταστήσει δεκάδες διαφορετικά προγράμματα συντάξεων για διαφορετικά επαγγέλματα.

Εργαζόμενοι σε άλλα επαγγέλματα- δικηγόροι, προσωπικό αεροπορικών εταιρειών, εργαζόμενοι στην υγεία- ζητούν και άλλες απεργίες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, στην περιοχή του Παρισιού υπήρχαν μποτιλιαρίσματα 235 χλμ- μήκος διπλάσιο από το κανονικό. Επίσης, μεγάλος ήταν ο συνωστισμός στους σταθμούς του μετρό.