ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/09/2021 08:16 EEST

Το Βερολίνο αγοράζει χιλιάδες διαμερίσματα για να λύσει το θέμα των υψηλών τιμών των ακινήτων

Η τοπική κυβέρνηση αγοράζει περίπου 14.750 διαμερίσματα από δύο μεγάλες εταιρείες ακινήτων έναντι 2,46 δισ. ευρώ.

via Associated Press

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αγοράζει περίπου 14.750 διαμερίσματα από δύο μεγάλες εταιρείες ακινήτων έναντι 2,46 δισ. ευρώ - μια συμφωνία που ανακοινώθηκε μια εβδομάδα πριν από τις τοπικές και εθνικές εκλογές, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξηθεί η προσφορά δημόσιων κατοικιών.

Η συμφωνία με τη Vonovia και την Deutsche Wohnen, η οποία περιλαμβάνει επίσης περίπου 450 καταστήματα, αφορά στην πώληση και από τις δύο εταιρείες περίπου του 10% της περιουσίας τους στο Βερολίνο σε κρατικές εταιρείες ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κρατικών διαμερισμάτων στο Βερολίνο σε περίπου 355.000 -δηλαδή το ένα πέμπτο από τα 1,67 εκατ. ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην πόλη.

Οι τιμές των ενοικίων 

Η άνοδος των ενοικίων τα τελευταία χρόνια αποτελεί καυτό ζήτημα στο Βερολίνο, όπου  επί μακρόν οι ενοικιαστές απολάμβαναν χαμηλά ενοίκια σε σχέση με πολλές άλλες πρωτεύουσες. Οι αγορές διαμερισμάτων που κάποτε ανήκαν στην κυβέρνηση αλλά τις τελευταίες δεκαετίες πουλήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες, είναι ένας τρόπος με τον οποίο η απερχόμενη κυβέρνηση της πόλης - ένας αριστερός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του Κόμματος της Αριστεράς - προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων. Μέχρι στιγμής, δεν είχε μεγάλη επιτυχία.

Τον Απρίλιο, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι το ανώτατο όριο που επέβαλε η τοπική κυβέρνηση στις τιμές των ενοικίων πέρυσι, ήταν αντισυνταγματικό και άκυρο.

Η νομοθεσία πάγωσε τα ενοίκια για περίπου το 90% των διαμερισμάτων του Βερολίνου στις τιμές του Ιουνίου 2019 για πέντε χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, τα υφιστάμενα ενοίκια έπρεπε να μειωθούν για να συμμορφωθούν με το νέο όριο. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, πολλοί ενοικιαστές αντιμετώπισαν δυσβάσταχτες καθυστερούμενες πληρωμές.

Μια νέα κυβέρνηση της πόλης θα εκλεγεί στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν οι Γερμανοί θα ψηφίσουν επίσης για ένα νέο εθνικό κοινοβούλιο.

Επίσης εκείνη την ημέρα, οι Βερολινέζοι θα ψηφίσουν σε ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα σχετικά με ένα αίτημα προς την τοπική κυβέρνηση να απαλλοτριώσει τις ιδιοκτησίες των μεγάλων εταιρικών ιδιοκτητών. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας επέκριναν τη συμφωνία της Παρασκευής.