Το γρηγορότερο ζώο στον πλανήτη (με βάση ένα διαφορετικό κριτήριο)

Ποιος είναι ο πρωταθλητής, με βάση το πόσες φορές διανύει το μήκος του σώματός του ανά δευτερόλεπτο.
Roland Birke via Getty Images

Όταν σκέφτεται κανείς για το γρηγορότερο ζώο στον πλανήτη, το μυαλό του πάει αναπόφευκτα στον γατόπαρδο (γνωστό και ως τσιτάχ)- ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Popular Science, η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζει ο καθένας την ταχύτητα/ γρηγοράδα: Από άποψης χιλιομέτρων ανά ώρα, προφανώς και τα τσιτάχ βρίσκονται στην κορυφή, αλλά αν τη μετρήσει κανείς με βάση το πόσες φορές ένα ζώο διανύει το μήκος του σώματός του ανά το δευτερόλεπτο, τα πράγματα αλλάζουν όπως και οι πρωταθλητές.

Ας δούμε ποιος είναι, με βάση αυτό το κριτήριο- και κάποιες άλλες αξιωσημείωτες συμμετοχές στην κατάταξη.

1: Καλαμάρι. Στην ουσία πρόκειται για ένα...τζετ με πλοκάμια, καθώς τραβά νερό μέσα στο σώμα του και στη συνέχεια συστέλλει τους μύες του για να το εκτοξεύσει προς μία κατεύθυνση μέσα από ένα στενό όργανο κοντά στο κεφάλι του. Η ταχύτητα με την οποία κινείται είναι 10 φορές το μήκος του σώματός του ανά δευτερόλεπτο (!)

2: Γατόπαρδοι. Ο διάσημος πρωταθλητής του ζωικού βασιλείου οφείλει το μεγάλο εύρος κίνησης των άκρων του στην ευκαμψία της σπονδυλικής του στήλης. Το αποτέλεσμα είναι εξωφρενική επιτάχυνση: Από το 0 κοντά στα 100 χλμ/ ώρα μέσα σε τρία δευτερόλεπτα, χάρη στους πανίσχυρους μύες που έχουν στα πόδια τους. Η ταχύτητά τους σε σχέση με το μήκος του σώματός τους είναι 23 μήκη το δευτερόλεπτο.

3: Κολίμπρι. Για να γοητεύσουν τα θηλυκά, τα αρσενικά του είδους Calypte anna πιάνουν ταχύτητες μεγαλύτερες από κάθε άλλο σπονδυλωτό σε σχέση με το μήκος του σώματός τους: Κατά τη διάρκεια της «βουτιάς» που πραγματοποιούν στο πλαίσιο της διαδικασίας ζευγαρώματος, πιάνουν τα 385 μήκη ανά δευτερόλεπτο (!!!).

4: Κωπήποδο. Σε περιπτώσεις που κάτι δεν πάει καλά, τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή, που συναντώνται τόσο στη θάλασσα, όσο και σε βιότοπους γλυκού νερού, μπορούν να πιάσουν ταχύτητες μέχρι και 500 μηκών ανά δευτερόλεπτο.

Δημοφιλή