Μαθήτριες οι περισσότεροι από τους 55 νεκρούς σε βομβιστική επίθεση σε σχολείο στο Αφγανιστάν

Σκηνές χάους έξω από το σχολείο. Βιβλία και σχολικές τσάντες σκορπισμένες σε έναν δρόμο βαμμένο στο αίμα.
|
MOHAMMAD ISMAIL via REUTERS

Πολλαπλές εκρήξεις σε σχολείο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 55 άτομα ενώ περίπου άλλα 150 τραυματίστηκαν, κυρίως μαθήτριες.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μαθητές που έβγαιναν από το σχολείο Sayed ul Shuhada.

Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και όλμους που υπήρχαν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.Πλάνα στο τηλεοπτικό κανάλι ToloNews παρουσιάζουν χαοτικές σκηνές έξω από το σχολείο, με βιβλία και σχολικές τσάντες σκορπισμένες σε έναν δρόμο βαμμένο στο αίμα ενώ κάτοικοι σπεύδουν να βοηθήσουν τα θύματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ταρίκ Αριαν, νωρίτερα έκανε λόγο για 25 νεκρούς ενώ δεν διευκρίνισε την αιτία ή τον στόχο ενώ ο Γκουλάμ Νασταγκίρ Ναζαρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι 46 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Η Καμπούλ είναι σε εγρήγορση από τότε που η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τα σχέδια απομάκρυνσης όλων των αμερικανικών στρατευμάτων έως τις 11 Σεπτεμβρίου ενώ ανάλογη απόφαση έλαβαν και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που μετείχαν με αποστολές στην περιοχή.

Αφγανοί αξιωματούχοι τονίζουν πως μετά την ανακοίνωση οι Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τις επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο σχολείο ενώ ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπίχ Μουχαχίντ αρνήθηκε τη συμμετοχή τους και καταδίκασε το περιστατικό.

Οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Καμπούλ, μια σιιτική μουσουλμανική γειτονιά, η οποία δέχεται επίθεση από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τα τελευταία χρόνια.

Το σχολείο που φαίνεται πως ήταν και ο στόχος της επίθεσης είναι ένα γυμνάσιο για κορίτσια και αγόρια, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα σε τρεις βάρδιες, και στη δεύτερη παρακολουθούν μαθήματα κορίτσια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και οι τραυματίες είναι κυρίως μαθήτριες.

″Η τρομερή επίθεση είναι μια απεχθής τρομοκρατική πράξη”, ανέφερε στο Twitter η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν. ”Η στόχευση κυρίως μαθητών σε σχολείο κοριτσιών, συνιστά επίθεση στο μέλλον του Αφγανιστάν.”