Τουρκία: Η πολιτική επιβίωση Ερντογάν ρίχνει Χρηματιστήριο και λίρα - Αρνητικές οι προβλέψεις

Η απότομη πτώση των μετοχών ανάγκασε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να σταματήσει για λίγο τις συναλλαγές
Fatih Saribas via Reuters

Αρνητικά αντέδρασε η τουρκική οικονομία στην σαρωτική επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής (14 Μαίου), με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να κατρακυλά έως και 6,4%. χθες Δευτέρα και την τουρκική λίρα να πέφτει σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Δεν είναι όμως μόνο οι Τούρκοι επενδυτές που εμφανίζονται «δυσαρεστημένοι» από την εκλογική επιβίωση του Ερντογάν αλλά και οι ξένοι επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης, που θεωρούσαν ότι η τουρκική οικονομία θα είχε καλύτερες προοπτικές με πρόεδρο τον Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Αρνητικές οι αγορές

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δήλωσε χθες Δευτέρα, ότι «μια νίκη της αντιπολίτευσης θα βελτίωνε τις προοπτικές της χώρας για επιστροφή στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, οι οποίες - εάν εφαρμοστούν αποτελεσματικά - θα ήταν θετικές για το πιστωτικό προφίλ του κράτους μακροπρόθεσμα».

MURAD SEZER via Reuters

Ωστόσο, «η απελευθέρωση των στρεβλωτικών μέτρων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια θα είναι πρόκληση», ανέφερε η Moody’s, προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος αστάθειας στην οικονομία και τις αγορές της Τουρκίας είναι σημαντικός με μια νέα κυβέρνηση Ερντογάν».

Ο Λϊαμ Πίτς, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics δήλωσε μετά τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών, ότι «το ενδεχόμενο νίκης της αντιπολίτευσης στο δεύτερο γύρο φαίνεται να έχει γίνει λιγότερο πιθανό και αυτό θα απογοητεύσει τους επενδυτές, που ελπίζουν σε επιστροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική και μια πιο αξιόπιστη δέσμευση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Τουρκία».

Το χρηματιστήριο σταμάτησε τις συναλλαγές

Η απότομη πτώση των μετοχών χθες, ανάγκασε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να σταματήσει για λίγο τις συναλλαγές. Ο BIST-100 έκλεισε με πτώση 6,1%, ενώ ο τραπεζικός του υποδείκτης έπεσε 9,2% χαμηλότερα, μετά την ανακοίνωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος που οδηγεί τους δύο μονομάχους σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαϊου.

«Θύμα» της επικράτησης Ερντογάν είναι και η τουρκική λίρα, που διολίσθησε 0,5% και διαμορφώθηκε στα 19,70 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Η αξία του νομίσματος μειώθηκε περισσότερο από 40% πέρυσι, εξαιτίας των λεγόμενων «ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών» του Ερντογάν που εκτίναξαν τον πληθωρισμό σε αστρονομικά ύψη (είχε φτάσει επίσημα στο 85%).

Η επόμενη ημέρα των εκλογών βρήκε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να καταρρέει.
Η επόμενη ημέρα των εκλογών βρήκε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να καταρρέει.
via Associated Press

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Ο Τούρκος πρόεδρος, που βρίσκεται στο τιμόνι της Τουρκίας για δύο δεκαετίες και όπως όλα δείχνουν θα κερδίσει ακόμη μία πενταετία, θεωρείται υπεύθυνος για την καταστροφική πορεία της τουρκικής οικονομίας τα τελευταία 2 χρόνια.

Στα τέλη του 2021, καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός άρχισε να επιταχύνεται, ο Ερντογάν διέταξε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια - το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έκαναν σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες- για να τιθασεύσουν τις χαμηλές τιμές.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 85% τον Οκτώβριο (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), πριν επιβραδυνθεί στο 44% τον Απρίλιο (ενόψει των κρίσιμων εκλογών).

«Μια νίκη του Ερντογάν, που τώρα μοιάζει με το βασικό σενάριο, θα ήταν αρνητική για τη μακροοικονομική σταθερότητα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Πίτς.

«Πιστεύουμε ότι η συνέχιση των χαμηλών επιτοκίων, οι περιοριστικοί κανονισμοί για το ξένο νόμισμα και ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρή νομισματική κρίση στη γραμμή» συμπλήρωσε.

«Η παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία θα σήμαινε ότι θα διατηρηθεί το status quo, γεγονός που θα μας αναγκάσει να συνεχίζουμε να μειώνουμε τις τουρκικές επιχειρήσεις από τα χαρτοφυλάκια μας, λόγω της κατάστασης της οικονομίας, του πληθωρισμού, του αδύναμου νομίσματος και της στρατηγικής πολιτικής του», δήλωσε ο Κρίσπιν Χότζες, επικεφαλής των CDS στην Canopius Group.

Η JPMorgan από την πλευρά της, είχε προβλέψει ότι η τουρκική λίρα, η οποία έχει αποδυναμωθεί επιπλέον κατά 5% από την αρχή του 2023, θα μπορούσε να φτάσει τα 24-25 ανά δολάριο.

Οι υπολογισμοί της Goldman Sachs έδειξαν, ότι η αγορά θεωρεί βέβαια την αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος κατά συνολικά 50% μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Πληροφορίες από CΝΝ, Reuters

Δημοφιλή