Τουρκία - ΗΑΕ: Νέα εμπορική συνεργασία 40 δισ δολάρια μετά την επανεκλογή Ερντογάν

Η Άγκυρα είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων της με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.
Anadolu Agency via Getty Images

Συμφωνία 40 δισ δολαρίων για την αύξηση του διμερούς εμπορίου εκτός από το πετρέλαιο για τα επόμενα πέντε χρόνια, υπέγραψαν Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Thani al-Zeyoudi, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΑΕ, ανακοίνωσε τη συμφωνία στο Twitter λέγοντας ότι «σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργασίας στη μακροχρόνια φιλία μας»

Η συμφωνία έρχεται λίγες μέρες μετά την εκλογική νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δείχνει τη στήριξη της αραβικής χώρας στον Τούρκο πρόεδρο.

Η Τουρκία επικύρωσε τη συμφωνία τον Απρίλιο μετά την υπογραφή της από τον Ερντογάν και τον ομόλογό του από τα Εμιράτα, τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες παγκοσμίως που συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές στον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

″Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας”, έγραψε στο Twitter ακόμη και πριν ανακοινωθεί επίσημα η νίκη του Ερντογάν.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν το 2021 ως μέρος της επίσκεψης ορόσημο του διαδόχου στην Τουρκία το 2021. Η επίσκεψη επισφράγισε τη διπλωματική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μετά από χρόνια εντάσεων.

Η Άγκυρα είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τους πρώην περιφερειακούς αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την περιφερειακή της απομόνωση και να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια του Κόλπου καθώς αντιμετωπίζει μία από τα χειρότερες κρίσεις κόστους ζωής.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επίσκεψη Ερντογάν στα Εμιράτα πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ