«Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν» - Τα νέα δεδομένα

Βιβλιοπαρουσίαση
ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία του Ερντογάν, αλλάζει ταυτότητα επεσήμανε πριν από μερικούς μήνες στο βιβλίο του «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν» ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης και σε αυτό περιέγραφε το όραμα και τα φιλόδοξα σχέδια του κ. Ερντογάν για τη χώρα του, ενώ έθετε και μια σειρά ερωτημάτων όπως για παράδειγμα για το εάν είναι ικανή η Άγκυρα να αναθεωρήσει τον στρατηγικό της προσανατολισμό, πώς θα ανταπεξέλθει των πολλαπλών μετώπων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπως και ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον μετασχηματισμό της Τουρκίας.

Όμως οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα είναι ραγδαίες και για το λόγο αυτό οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν στη σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ την τρίτη, επικαιροποιημένη έκδοση του βιβλίου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Φίλη το διάστημα που μεσολάβησε από τη δεύτερη έκδοση ήταν πυκνό σε γεγονότα, με αποτέλεσμα η τρίτη έκδοση να διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη. Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές (που προβλέπονταν στο βιβλίο αλλά έλαβαν χώρα τρεις μήνες μετά τη δεύτερη έκδοση), οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου 2019 και οι επαναληπτικές που ακολούθησαν στην Κωνσταντινούπολη έχουν διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της Τουρκίας. Εξίσου, η συνεχιζόμενη κλίση της Άγκυρας προς την Ανατολή και η συστηματική απόκλισή της από τη Δύση δημιουργούν νέα δεδομένα.

Παράλληλα, η «συγκατοίκηση» του Ερντογάν με τον Μπαχτσελί και το αίσθημα πολιορκίας με την κατασκευή ξένων εχθρών, κατέστησε την Τουρκία ακόμη πιο επιθετική στην εξωτερική της πολιτική. Ειδικότερα δε στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνειδητοποίηση ότι βρίσκεται εκτός νυμφώνος (στην ενέργεια κι όχι μόνο) εντείνει την τουρκική προκλητικότητα, αψηφώντας βασικές έννοιες διεθνούς δικαίου και περιφρονώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Με τις τελευταίες οι σχέσεις παραμένουν κλονισμένες ενώ η εξαγορά των ρωσικών S-400 κινδυνεύει να τις φέρει σε τέλμα, παρά το ότι τα δυο μέρη δεν επιθυμούν την πλήρη ρήξη.

Η τρίτη έκδοση του βιβλίου Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν επικεντρώνεται επίσης στην αξιολόγηση της αναποτελεσματικότητας του προεδρικού συστήματος, τις δυσλειτουργίες αλλά και τις αντιδράσεις εξαιτίας των μεθόδων του καθεστώτος και απαντά στο ερώτημα αν αυτό βρίσκεται σε φάση παρακμής, κατά ποσό έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, εξετάζοντας τα σενάρια της επόμενης μέρας για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Δημοφιλή