Τουρκία: Τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16 ενέκρινε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ

To τουρκικό πρακτορείο Anadolu επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα
via Associated Press

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού «πακέτου εκσυγχρονισμού» για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτει η Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι επικεφαλής των αρμόδιων Επιτροπών του Κογκρέσου έχουν ήδη δώσει ανεπισήμως την έγκρισή τους για την πώληση αυτή, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδέχεται να στείλει την ειδοποίηση για την πώληση αυτού του πακέτου, που περιλαμβάνει ραντάρ και ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης, ακόμη και σήμερα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, αφού οι επικεφαλής των επιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου έδωσαν άτυπη έγκριση για την πώληση, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το Link-16, επίσης γνωστό ως tactical data link (TDL), είναι ένα στρατιωτικό ραδιοδίκτυο που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και τις συμμαχικές χώρες.
Το δίκτυο αυτό παρέχει τακτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), πλοίων και στρατευμάτων στην ξηρά.

Το Link-16 είναι γνωστό για την υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, την αυτόματη ανανέωση δεδομένων, τη δυναμική δρομολόγηση και την ευρεία κάλυψη. Η δυνατότητα αυτή προσφέρει μια σειρά από τρόπους επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αεράμυνα, την αεροπορική επίθεση, τον ναυτικό πόλεμο και άλλες τακτικές επιχειρήσεις.

Δεν πρόκειται για το μεγάλο πακέτο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων - που αφορά στην αγορά και αναβάθμιση - και το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά για ένα διαφορετικό αίτημα που εκκρεμούσε εδώ και μήνες.

Na σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που θα δοθεί άδεια σε πώληση αμερικανικού πολεμικού υλικού στην Τουρκία.

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η στάση του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, η άδεια του οποίου απαιτείται για να προχωρήσει το σχετικό αίτημα.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος ανέρχεται σε 259 εκατομμύρια δολάρια.

Αρκετοί αμερικανοί νομοθέτες αντιστάθηκαν στο μεγαλύτερο πακέτο, επικαλούμενοι ζητήματα όπως η αντίθεση της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία και οι εντάσεις με την Ελλάδα.

Ειδοποίηση Κογκρέσου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για προγενέστερο αίτημα Τουρκίας που αφορά την ασφάλεια των F-16

Στην επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου για την έγκριση της πώλησης εξαρτημάτων στην Τουρκία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων των μαχητικών F-16, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ειδοποίηση αφορά ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού (αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο δεν σχετίζεται καθόλου με το αίτημα της αναβάθμισης των κιτ εκσυγχρονισμού και της αγοράς νέων μαχητικών (αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιλέξει να μην στείλει την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις έντονες ενστάσεις που έχουν διατυπώσει κορυφαίοι Αμερικανοί νομοθέτες.

Τέλος, η ειδοποίηση που στάλθηκε στο Κογκρέσο αφορά ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).

Δημοφιλή