«Τουρκική επιστημονική φαντασία»: Τριπλή απάντηση Δένδια στη θεωρία των «ελληνικών παραβιάσεων»

Ενυπόγραφες επιστολές προς ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ, μετά την απειλή Ερντογάν ότι ...«ξαφνικά, θα έρθουμε μία νύχτα».
Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna. Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna. Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

«Η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και σε ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνει ad nauseam τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της. Οι εν λόγω αιτιάσεις, ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δυστυχώς, η επιστολή αυτή αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», τονίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις της Άγκυρας που εξελίσονται σε ρουτίνα.

Η ελληνική απάντηση ήρθε σε μία συντονισμένη κίνηση, με τρεις ενυπόγραφες επιστολές από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΗΕ, που απευθύνονται προς τον αρμόδιο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Huffpost Greece

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το γεγονός ότι η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τους αποδέκτες της [ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ] ”να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αιγαίο ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να αποφεύγει την κλιμάκωση της ρητορικής και σχετικών ενεργειών, καθώς και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί.

Αρκεί να επαναληφθεί ότι, όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna χθες: ”Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως και επανειλημμένα ότι: ”τα νησιά [του Αιγαίου βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή”, η Τουρκία ”μπορεί να έρθει νύχτα” να τα καταλάβει και ότι ” η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Δεν είναι συνομιλητής της”.

Huffpost Greece