ΔΙΕΘΝΕΣ
03/01/2020 18:06 EET | Updated 03/01/2020 18:45 EET

Τραμπ: Ο Κασέμ Σολεϊμανί είναι υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων Αμερικανών

Τα tweets του Αμερικανού προέδρου και η στάση του Ιρανού ηγέτη που δεσμεύεται πως θα πάρει εκδίκηση.

Reuters

Toν Ιρανό Κασέμ Σολεϊμανί που σκοτώθηκε την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανικά πυρά κατηγορεί ο Αμερικανός πρόεδρος για τον θάνατο χιλιάδων Αμερικανών και για τον τραυματισμό άλλων τόσων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα από τις τελευταίες αναρτήσεις του στο Twitter «ο Σολεϊμανί έχει σκοτώσει χιλιάδες Αμερικανούς ενώ σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς περισσότερους, αλλά ευτυχώς ανατράπηκαν τα σχέδια του».

 

Το «ιρανικό χέρι» στη Συρία: Ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμάνι, που σχεδίασε με τους Ρώσους την επέμβαση υπέρ του Άσαντ

 

Σε άλλο tweet του αναφέρει: «Οι ΗΠΑ έχουν καταβάλει στο Ιράκ δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως επί σειρά ετών. Ο λαός του Ιράκ δεν θέλει να ελέγχεται από το Ιράν, αλλά τελικά αυτή είναι η επιλογή τους. Τα τελευταία 15 χρόνια, το Ιράν έχει κερδίσει περισσότερα».

«Παρόλο που το Ιράν δεν θα καταφέρει ποτέ να το παραδεχτεί, ο Σολεϊμανί ήταν  μισητός μέσα στη χώρα του. Θα έπρεπε να έχει αφανιστεί πριν από πολλά χρόνια. Κανείς δεν λυπάται τόσο πολύ όσο κάποιοι ηγέτες θέλουν να κάνουν τον έξω κόσμο να πιστεύει», σχολιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος σε άλλη ανάρτηση.

«Το Ιράν δεν κέρδισε ποτέ έναν πόλεμο, αλλά ποτέ δεν έχασε μια διαπραγμάτευση», λέει επίσης.

Την ίδια ώρα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίζεται πως θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε από την πλευρά του το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΟΗΕ: Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμα έναν πόλεμο στον Κόλπο

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης «από τους ηγέτες να ασκήσουν τη μέγιστη συγκράτηση» σε αυτή τη στιγμή έντασης, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε πως θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

Sponsored Post