Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ ασκούν «ισχυρή πίεση» στη Ρωσία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η Μόσχα θα έκανε «μια αρκετά μεγάλη παραχώρηση» συμφωνώντας να μην κυριεύσει όλη τη χώρα.
«Ασκούμε ισχυρή πίεση στη Ρωσία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ποια παραχώρηση είναι διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα, ο Τραμπ απάντησε «να σταματήσει τον πόλεμο» και συνέχισε «να σταματήσει, (ώστε) να μην πάρει ολόκληρη τη χώρα», διευκρινίζοντας πως κατά την άποψή του είναι μια «αρκετά μεγάλη παραχώρηση» εκ μέρους της Ρωσίας.
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε την Πέμπτη κριτική στον Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας τον Ρώσο ηγέτη να «σταματήσει» μετά το φονικό μπαράζ επιθέσεων στο Κίεβο.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο. Δεν ήταν αναγκαίο και έγιναν σε πολύ κακή σιτγμή. Βλαδίμηρε, Σταμάτα! 5.000 στρατιώτες πεθαίνουν την εβδομάδα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social. «Ας κάνουμε την ειρηνευτική συμφωνία»!
Η Ρωσία έπληξε το Κίεβο με ένα πολύωρο μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν στη φονικότερη επίθεση στην πόλη από τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που υποστήριξε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, δήλωσε αργότερα την Πέμπτη πως έχει τη δική του προθεσμία για τη σύρραξη και ότι η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει και οι δύο να διαπραγματευτούν.
«Έχω τη δική μου καταληκτική ημερομηνία», είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο πριν την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε στον Λευκό Οίκο.
Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ ανέφερε πως πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα τον ακούσει για να σταματήσει τα πλήγματα στην Ουκρανία, μετά την προτροπή που απηύθυνε σήμερα σε εκείνον να βάλει τέλος στις επιθέσεις, σε μια ανάρτησή του στο Truth Social.
Κατά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο μαζί με τον επικεφαλής της νορβηγικής κυβέρνησης, ο Τραμπ ερωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα τον ακούσει.
«Το πιστεύω», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.
BREAKING: Trump says that he thinks Putin will listen to him about stopping attacks on Ukraine. He’s been president for almost 100 days and he hasn’t brought an end to the war in Ukraine like he promised. Putin isn’t listening to him. Trump is a joke. pic.twitter.com/YS7I6yT6Vy
— Trump’s Lies (Commentary) (@MAGALieTracker) April 24, 2025
Η απογοήτευση του Τραμπ αυξάνεται καθώς η προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν έχει σημειώσει πρόοδο.
Ο Τραμπ ξέσπασε εναντίον του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη και τον κατηγόρησε ότι παρατείνει το «πεδίο θανάτου» αρνούμενος να παραδώσει τη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέχει η Ρωσία στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας.
Ο Ζελένσκι έχει επαναλάβει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 ότι η αναγνώριση του κατεχόμενου εδάφους ως ρωσικού αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι είπε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία είχε συμφωνήσει σε μια πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός πριν από 44 ημέρες ως πρώτο βήμα για μια ειρήνη με διαπραγματεύσεις, αλλά οι επιθέσεις της Μόσχας συνεχίστηκαν.
Η κριτική του Τραμπ στον Πούτιν είναι αξιοσημείωτη, διότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία είναι πιο πρόθυμη από την Ουκρανία να πετύχει μια συμφωνία.
«Σκέφτηκα ότι θα ήταν πιο εύκολο να διαπραγματευτώ με τον Ζελένσκι», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Μέχρι στιγμής είναι πιο δύσκολο, αλλά αυτό δεν πειράζει,είναι εντάξει».
Μακρόν: Ο Πούτιν θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να ψεύδεται και να βεβαιώνει ότι επιθυμεί την ειρήνη βομβαρδίζοντας ταυτόχρονα την Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν «θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να ψεύδεται και να βεβαιώνει ότι επιθυμεί την ειρήνη βομβαρδίζοντας ταυτόχρονα την Ουκρανία».
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους από την Μαγαδασκάρη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι «η θέση της Γαλλίας είναι μία και αμετάβλητη υπέρ της κυριαρχίας των λαών και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών». Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «η μόνη απάντηση που περιμένουμε είναι αν ο πρόεδρος Πούτιν είναι σύμφωνος με την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ο εκνευρισμός των αμερικανών θα πρέπει επικεντρωθεί σε ένα και μόνο πρόσωπο: στον Βλαντιμίρ Πούτιν». Ερωτηθείς τέλος για το ζήτημα της Κριμαίας ο Μακρόν δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται και ότι αρμόδια για να δώσει την απάντηση είναι η Ουκρανία.