Τουλάχιστον 9 νεκροί και 77 τραυματίες είναι ο απολογισμός της ρωσικής επίθεσης τη νύχτα στο Κίεβο, η οποία είναι η φονικότερη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τον περσινό Ιούλιο- με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να διακόπτει το ταξίδι του στη Νότια Αφρική και να επιστρέφει στη χώρα εσπευσμένα.
Ακόμη, επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε άλλα μέρη της χώρας περιελάμβαναν 11 βαλλιστικούς πυραύλους, 55 πυραύλους cruise και 145 drones. Η επίθεση στο Κίεβο είναι η πιο φονική στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 8 Ιουλίου, που 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 121 τραυματίστηκαν ύστερα από ρωσικά πλήγματα σε υποδομές, περιλαμβανομένου ενός παιδιατρικού νοσοκομείου.

Η τελευταία επίθεση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρόσφατων ρωσικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών αστικών κέντρων με πολλούς νεκρούς πολίτες: Στο Κρίβι Ριχ στις 4 Απριλίου με 21 νεκρούς, στο Σούμι στις 13 Απριλίου με 35 νεκρούς και στο Μάρχανετς στις 23 Απριλίου με 9 νεκρούς. Επίθεση με drones έχει δεχτεί και η Οδησσός, ενώ πλήγματα με βόμβες ανεμοπορίας υπέστη και η Ζαπορίζια.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι συνομιλίες για εκεχειρία στην Ουκρανία φαίνονται να προχωρούν αργά και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στον Ζελένσκι για να αποδεχτεί συμφωνία. Σημειώνεται πως ο Τραμπ επέκρινε την προσέγγιση Ζελένσκι τις συνομιλίες αφού, ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι η Ουκρανία δεν θα αποδεχτεί τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας. «Μπορεί να έχει ειρήνη ή μπορεί να πολεμά για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει όλη τη χώρα» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως η εν λόγω τοποθέτηση του Ζελένσκι «δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παρατείνει το πεδίο θανάτου».

O Αμερικανός πρόεδρος είπε την Τετάρτη πως η Κριμαία «χάθηκε πριν από χρόνια», μα ο Ουκρανός πρόεδρος υπέδειξε τη «διακήρυξη της Κριμαίας» του 2018 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, που είχε πει ότι οι ΗΠΑ «απορρίπτουν την απόπειρα προσάρτησης από τη Ρωσία».
Ο Ζελένσκι ανέφερε μέσω Telegram ότι θα επέστρεφε στο Κίεβο μετά από συνάντηση με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σιρίλ Ραμαφόζα. Ο Ουκρανός πρόεδρος ήθελε να εξασφαλίσει επιπλέον νοτιοαφρικανική στήριξη στις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, που βρίσκεται πλέον στο τέταρτό του έτος.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε πως συντρίμμια από drones προκάλεσαν πολλές πυρκαγιές και υπάρχουν φόβοι πως υπήρχαν ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας. Εκρήξεις αναφέρθηκαν και στο Χάρκοβο, που δέχτηκε και αυτό επίθεση. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι αναφέρθηκε πως τραυματίστηκαν.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα είπε ότι οι νυχτερινές επιθέσεις υποδείκνυαν ότι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία είναι το εμπόδιο στον δρόμο της ειρήνης και ότι ο Πούτιν δεν σεβόταν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και «θέλει μόνο να συνεχίσει τον πόλεμο».

Ο Στιβ Γουΐτκοφ, απεσταλμένος του Τραμπ, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία ήταν «πολύ κοντά». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έχει πει ότι το αμερικανικό σχέδιο περιλαμβάνει «πάγωμα» των γραμμών του μετώπου «σε κάποιο επίπεδο κοντά σε αυτό όπου είναι σήμερα». Το Κίεβο έχει πει ωστόσο ότι δεν θα αποδεχτεί μια «παγωμένη σύγκρουση».
Με πληροφορίες από Associated Press, BBC