ΔΙΕΘΝΕΣ
28/09/2019 19:19 EEST

Τσαβούσογλου: Μας πήραν στα σοβαρά μόνο όταν στείλαμε τα πλοία μας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Anadolu Agency via Getty Images

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την πατρίδα του, στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, είπε χαρακτηριστικά πως μέχρι σήμερα δεν εισακούστηκαν οι προτροπές τους αλλά «όταν έστειλαν τα πλοία τους έγινε αντιληπτό πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση».

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα σε σχέση με το Κυπριακό, λέγοντας ότι το ένα είναι οι υδρογονάνθρακες. «Στέλνοντας τα πλοία μας εκεί αλλάξαμε τις ισορροπίες. Μέχρι σήμερα έχουμε πει στον Ελληνοκυπριακό τομέα, στην Ελλάδα, στη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και στη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη, ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς και αφού τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μπορούν να συνεχίσουν αυτές τις δραστηρίοτητες. Αλλά μέχρι σήμερα δεν άκουσαν τις προτροπές μας, ίσως δεν μας πήραν στα σοβαρά. Αλλά όταν στείλαμε τα πλοία μας κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης», ανέφερε.

Παράλληλα, είπε ότι «ο πλούτος γύρω από την Κύπρο» πρέπει να διαμοιραστεί ισότιμα και ότι υποστηρίζουν την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για ίδρυση επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Υποστήριξε μάλιστα πως η διεθνής κοινότητα - αν και δεν το είπε ξεκάθαρα - έδειξε ενδιαφέρον για τις τουρκικές θέσεις και τους στήριξε.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι εδώ και 50 χρόνια συζητούν για την ομοσπονδία αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα γιαυτό η Τουρκία θα ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις σε άλλη βάση.