Τζο Λιούις: Με φυλάκιση απειλείται ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ

Παραδόθηκε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Τότεναμ που κατηγορείται για αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών.
coldsnowstorm via Getty Images

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζο Λιούις παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν και αναμένεται ότι αργότερα σήμερα θα προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες για αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών, όπως έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία κατηγορεί τον Λιούις, στην οικογένεια του οποίου ανήκει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τότεναμ, ότι είχε ενορχηστρώσει ένα «θρασύτατο» σχέδιο δίνοντας πληροφορίες σε φίλους, προσωπικούς βοηθούς, πιλότους και γυναίκες με τις οποίες διατηρούσε σχέση για τις επιχειρήσεις στις οποίες είχε επενδύσει. Με τις «συμβουλές» αυτές οι συνεργάτες του κατάφεραν να αποκομίσουν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο δικηγόρος του Λιούις, Ντέιβιντ Ζόρνοου, είπε ότι οι εισαγγελείς έκαναν ένα «τρομερό» λάθος και ότι ο 86χρονος πελάτης του πήγε εθελοντικά στις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ξεχωριστά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ προσέφυγε εναντίον του Λιούις και άλλων τριών προσώπων. Σύμφωνα με τη μήνυση, η πρώην ερωμένη του Λιούις Κάρολιν Κάρτερ και οι δύο πιλότοι του, ο Πάτρικ Ο’Κόνορ και ο Μπράιαν Βο, αποκόμισαν παρανόμως περισσότερα από 545.000 δολάρια εκμεταλλευόμενοι τις εμπιστευτικές πληροφορίες που τους παρείχε.

Οι δύο πιλότοι έχουν συλληφθεί. Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι το 2019 ο Λιούις δάνεισε 500.000 δολάρια στον καθέναν από αυτούς και τους προέτρεψε να αγοράσουν μετοχές της ογκολογικής εταιρείας Mirati Therapeutics προτού να δοθούν στη δημοσιότητα τα θετικά αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης. Ο Ο’Κόνορ σε μήνυμα που έστειλε σε έναν φίλο του έγραφε ότι πίστευε πως «το Αφεντικό έχει πληροφορίες εκ των έσω».

Αφού η Mirati ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα, η μετοχή της κατέγραψε άνοδο 16,7% μέσα σε μία ημέρα και οι δύο πιλότοι αποπλήρωσαν το χρέος τους στον Λιούις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters

Δημοφιλή