UNESCO: Η Βενετία να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο

Λόγω υπερτουρισμού και κλιματικής αλλαγής, που «απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές». «Ανεπαρκή» τα μέτρα που έχει λάβει η Ιταλία.
Βενετία, Μεγάλο Κανάλι.
Βενετία, Μεγάλο Κανάλι.
aire images via Getty Images

Η UNESCO προτείνει να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα όσον αφορά την υποβάθμιση της τοποθεσίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

«Η περαιτέρω ανάπτυξη [της Βενετίας], οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας», σημειώνει το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Βενετία εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1987, ωστόσο είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που απειλείται με τη «μαύρη λίστα».

Η πρόταση έγινε παρά το γεγονός ότι η Ιταλία συμμορφώθηκε με οδηγία της Unesco το 2021 να απαγορεύσει τα κρουαζιερόπλοια βάρους άνω των 25.000 τόνων να ελλιμενίζονται στη λιμνοθάλασσα.

Τα πλοία ελλιμενίζονται τώρα στο βιομηχανικό λιμάνι της Marghera. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του δημάρχου της Βενετίας, Luigi Brugnaro, «Δεν περνούν πλέον από την πλατεία του Αγίου Μάρκου».

Η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο από τα κράτη μέλη της UNESCO.

Τα «ψηλά κτίρια» που «πιθανόν να έχουν σημαντικό αρνητικό οπτικό αντίκτυπο» θα πρέπει να χτίζονται μακριά από το κέντρο της πόλης, ενώ η «άνοδος της στάθμης της θάλασσας» και άλλα «ακραία καιρικά φαινόμενα» που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, «απειλούν» την «ακεραιότητα» της τοποθεσίας, συνεχίζει η UNESCO στη γνωμοδότηση της.

Η επίλυση αυτών των «παλιών αλλά επειγόντων» προβλημάτων «εμποδίζεται από την απουσία ενός παγκόσμιου κοινού στρατηγικού οράματος» και τη «μικρή αποτελεσματικότητα και συντονισμό» των ιταλικών τοπικών και εθνικών αρχών, συνεχίζει το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

kamisoka via Getty Images

Η Βενετία βρίσκεται αντιμέτωπη με «έναν αποδεδειγμένο κίνδυνο» και ελπίζει πως η ένταξή της στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητοποίηση τοπικών, εθνικών και διεθνών παραγόντων».

Για να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, θα απαιτηθεί η έγκριση των κρατών μελών που είναι παρόντα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Χτισμένη σε ένα σύμπλεγμα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα και αναδείχθηκε σε μεγάλη θαλάσσια δύναμη τον 10ο αιώνα, σύμφωνα με την UNESCO.

«Η Βενετία στο σύνολό της είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα γιατί ακόμη και το πιο μικρό μνημείο περιέχει έργα ορισμένων από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο, όπως ο Τζορτζόνε, ο Τιτσιάνο, ο Τιντορέτο, ο Βερονέζε και άλλοι», υπενθυμίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η Βενετία είναι μια από τις πόλεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Τις περιόδους αιχμής, 100.000 τουρίστες διανυκτερεύουν εκεί, εκτός από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά. Αυτό ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, το οποίο σταδιακά ερημώνεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Guardian

Δημοφιλή