Βενετία: Χάθηκε το νερό από τα κανάλια-Ασυνήθιστες η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου

Ασυνήθιστη η άμπτωτη ως προς την διάρκεια και την ένταση της λένε οι επιστήμονες.
A general view of a dry canal for low tide on February 16, 2023 in Venice, Italy (Photo by Alessandro Bremec/NurPhoto via Getty Images)
A general view of a dry canal for low tide on February 16, 2023 in Venice, Italy (Photo by Alessandro Bremec/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Ο ισχυρός αντικυκλώνας που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες σε όλη σχεδόν την Ευρώπη έχει αλλάξει το πρόσωπο της Βενετίας. Εδώ και πολλές ημέρες η άμπωτη που είναι ασυνήθιστα έντονη στην πόλη έχει εξαφανίσει κυριολεκτικά το νερό από τα κανάλια της, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην κίνηση των βαπορέτων αλλά και στις γόνδολες.

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, συμβαίνει κάθε χρόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Ωστόσο, εντύπωση έχει προκαλέσει η διάρκεια του, που αναμένεται να διατηρηθεί έως και τις 21 Φεβρουαρίου.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται ειδικά στην μεταφορά των ασθενών, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις τα πλωτά ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους προκειμένου να παραλάβουν έναν ασθενή, αλλά ούτε και να τον μεταφέρουν σε μονάδες υγείας.

Οι εικόνες που μας έρχονται από την Βενετία δείχνουν το πόσο έχουν υποχωρήσει τα νερά μέσα στα κανάλια, με τις βάρκες και τις γόνδολες να παραμένουν αγκυροβολημένες και με τα αρχαία θεμέλια των κτιρίων να είναι ορατά ακόμη και κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, το χαμηλότερο επίπεδο της στάθμης των υδάτων στα κανάλια της Βενετίας σημειώθηκε το 1934, όπου το νερό υποχώρησε κατά 121 εκατοστά, όπως και το 1989 όπου το νερό υποχώρησε κατά 92 εκατοστά, ενώ το 2005 καταγράφηκε η μεγαλύτερη διάρκεια του φαινομένου, αφού η άμπωτη διατηρήθηκε για 48 ολόκληρες ώρες.

Με πληροφορίες από forecastweather.gr

Δημοφιλή