Ο Πούτιν στην Μαριούπολη: Βίντεο με τον ίδιο να οδηγεί στην πόλη και να μιλά με κατοίκους

Κίεβο: ”Οι εγκληματίες πάντα επιστρέφουν στον τόπο των εγκλημάτων τους...Μόσχα: "Ήταν αυθόρμητο"

Η είδηση πως ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την Μαριούπολη για πρώτη φορά μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία και βρέθηκε επίσης για πρώτη φορά τόσο κοντά στα πεδία των μαχών, αμφισβητήθηκε έντονα από πολλούς δεδομένου πως μεταδόθηκε από τα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Ωστόσο η είδηση αναπαράχθηκε από δυτικά ΜΜΕ με εφημερίδες όπως οι Νew York Times να σχολίαζαν πως πρόκειται για ένα ταξίδι με υψηλό συμβολισμό για πρώτη φορά στα πρόσφατα προσαρτημένα από την Ρωσία ουκρανικά εδάφη και μόλις δύο μέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Πούτιν από το ΔΠΔ. Αυτή η επίσκεψη έμοιαζε να είναι η απάντησή του.

Λίγες ώρες μετά την μετάδοση της είδησης δόθηκαν στην δημοσιότητα και σχετικά βίντεο από την επίσκεψη στην Μαριούπολη.

Σε αυτά ο Πούτιν εμφανίζεται, όπως είχαν αναφέρει τα ρωσικά ΜΜΕ, να οδηγεί ο ίδιος ένα αυτοκίνητο μέσα στη νύχτα (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα η τοποθεσία) και να έχει ως συνοδηγό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας, Μαράτ Κουσνούλιν ο οποίος του εξηγεί πώς ανοικοδομείται η πόλη.

Ο Πούτιν εμφανίζεται επίσης να αποβιβάζεται και να συνομιλεί με πολίτες και στη συνέχεια σε άλλά πλάνα φαίνεται να επισκέπτεται την αίθουσα της Φιλαρμονικής της πόλης που είχε χρησιμοποιηθεί και ως χώρος διεξαγωγής δικών υπερασπιστών του εργοστασίου σιδήρου και χάλυβα Αζοφστάλ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass αναφέρει ότι Πούτιν μετέβη στην Μαριούπολη με ελικόπτερο ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Κριμαία για τα εννέα χρόνια από την προσάρτησή της.

via Associated Press
via Associated Press

Κίεβο: ”Οι εγκληματίες πάντα επιστρέφουν στον τόπο των εγκλημάτων τους...

«Ο διεθνής εγκληματίας Πούτιν επισκέφτηκε την κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης» τη νύχτα «μάλλον για να μην δει στο φως της ημέρας την πόλη που σκοτώθηκε από την +απελευθέρωσή του+», έγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Telegram, αναφερόμενο στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε εις βάρος του Πούτιν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε την κατεστραμμένη Μαριούπολη τη νύχτα «σαν κλέφτης».

″Σαν να ήταν κλέφτης, ο Πούτιν επισκέφτηκε την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, βρίσκοντας καταφύγιο πίσω από τη νύχτα. Πρώτον, είναι πιο ασφαλές. Και επίσης, η νύχτα τού επιτρέπει να τονίσει αυτό που θέλει να δείξει και να κρατήσει την πόλη την οποία ο στρατός του κατέστρεψε ολοσχερώς και οι λίγοι επιζώντες κάτοικοί της είναι ασφαλείς πίσω από κλειστές πόρτες», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

via Associated Press
via Associated Press

Παράλληλα, ένας ουκρανός προεδρικός σύμβουλος κατήγγειλε τον «κυνισμό» και την «έλλειψη τύψεων».

"Οι εγκληματίες πάντα επιστρέφουν στον τόπο των εγκλημάτων τους...Ο δολοφόνος χιλιάδων οικογενειών της Μαριούπολης ήρθε για να θαυμάσει τα ερείπια της πόλης και τους τάφους της. Κυνισμός και έλλειψη τύψεων», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Μόσχα: "Ήταν αυθόρμητο"

Απαντώντας στις δηλώσεις του Κιέβου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε την τελευταία στιγμή να επισκεφθεί την πόλη και επανέλαβε τον "αυθόρμητο" χαρακτήρα της επίσκεψης.

Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή για περισσότερους από 10 μήνες αφού σχεδόν ισοπεδώθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές μάχες του εν εξελίξει πολέμου.

Το Κίεβο υποστηρίζει πως σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 90% των κτιρίων υπέστησαν ζημιές και περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν. Προπολεμικά η πόλη φιλοξενούσε περίπου 500.000 κατοίκους.

Μια ομάδα ντόπιων είπε στο BBC ότι η Ρωσία διεξάγει μια δαπανηρή εκστρατεία πλήρους ανοικοδόμησης της πόλη και να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων που έμειναν πίσω.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν πως σήμερα στην πόλη ζουν 300.000 άνθρωποι.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Δημοφιλή