Φάτε πόδια κοτόπουλων λέει η κυβέρνηση της Αιγύπτου, καθώς θερίζει η φτώχεια λόγω πληθωρισμού

Οργή, απογοήτευση και πόνος: «Θεέ μου, μην αφήσεις να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να φάμε πόδια κοτόπουλου», λέει ένας ζητιάνος δίπλα στους πωλητές πουλερικών στην αγορά της Γκίζας.
Paula Bronstein via Getty Images

″Θεέ μου, μην αφήσεις να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να φάμε πόδια κοτόπουλου”, λέει ένας άνδρας που ζητιανεύει δίπλα στους πωλητές πουλερικών στην αγορά της Γκίζας.

Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει μια όλο και πιο βαθιά οικονομική κρίση με τους κάτοικους να αγωνίζονται σκληρά για να μπορέσουν να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Οι πιο πρόσφατες διατροφικές συμβουλές από το κράτος είναι οι πολίτες να μαγειρεύουν τα πόδια από τα κοτόπουλα, ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη μέρος του πουλερικού, που συνήθως πετιέται ή δίνεται σε σκύλους και γάτες.

Αυτή η σύσταση έχει πυροδοτήσει την δικαιολογημένη οργή των πολιτών και φυσικά η κριτική στην κυβέρνηση εντείνεται.

Η Αίγυπτος είναι μια από τις πολλές χώρες που δίνουν μάχη με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αλλά το Μάρτιο αυτός είχε πλέον εκτιναχθεί στο 30%. Η Αίγυπτος είναι μια από τις χώρες που υποφέρουν περισσότερο.

Για πολλούς ανθρώπους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, είδη που προηγουμένως ήταν βασικά προϊόντα, όπως το μαγειρικό λάδι και το τυρί, έχουν γίνει είδη πολυτέλειας αφού οι τιμές τους τα καθιστούν απλησίαστα.

Οι τιμές ορισμένων προϊόντων έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί μέσα σε λίγος μήνες.

″Τρώω κρέας μία φορά το μήνα ή δεν το αγοράζω καθόλου. Αγοράζω κοτόπουλο μία φορά την εβδομάδα”, λέει η Γουεντάντ, μια μητέρα τριών παιδιών καθώς κάνει μια έρευνα αγοράς σε πάγκους με τρόφιμα. ”Σήμερα, ακόμη και ένα αυγό πωλείται για 5λίρες [15 λεπτά του ευρώ]”.

Μέρος του προβλήματος για τις τιμές που έχουν εκτιναχθεί είναι πως η Αίγυπτος βασίζεται πολύ σε εισαγόμενα τρόφιμα και όχι στην εγχώρια γεωργία για να θρέψει τον τεράστιο πληθυσμό της που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια άτομα. Ακόμα και το σιτάρι για την σίτιση των κοτόπουλων είναι εισαγόμενο.

Το 2022 η αιγυπτιακή λίρα έχασε το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση υποτίμησε ξανά το νόμισμα, αυτό ώθησε το κόστος των εισαγωγών όπως τα σιτηρά πολύ υψηλότερα.

Πριν από ένα χρόνο, η Γουεντάντ ζούσε άνετα με τη μηνιαία σύνταξη των 5.000 λίρες. Θα περιέγραφε τον εαυτό της ως μεσαία τάξη. Τώρα, όπως και πολλοί άλλοι Αιγύπτιοι, αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Σήμερα, έχει μαζέψει αρκετά χρήματα για να αγοράσει λίγο κοτόπουλο. ”Ένας πωλητής είπε ότι η τιμή για ένα κιλό φιλέτα κοτόπουλου ήταν 160 λίρες. Άλλοι λένε 175, 190, ακόμη και 200″, λέει η γυναίκα καθώς ψάχνει να ψωνίσει.

″Τα μπούτια κοτόπουλου είναι στις 90 λίρες, αλλά ακόμη και τα κόκαλα κοτόπουλου πωλούνται τώρα - και τα πόδια κοστίζουν μόλις 20″, προσθέτει με ένα σαρκαστικό γέλιο.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι κατηγορεί συχνά την αναταραχή που ακολούθησε την αιγυπτιακή εξέγερση του 2011 και την ταχεία αύξηση του πληθυσμού για τα τρέχοντα οικονομικά δεινά της χώρας του.

Επισημαίνει επίσης την πανδημία που ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Μάρτιο του περασμένου έτους επέφερε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία. Η Αίγυπτος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο και οι δύο χώρες που είναι σε πόλεμο ήταν οι κύριοι προμηθευτές της.

Όταν ο πόλεμος διέκοψε τις εξαγωγές, η τιμή του σιταριού -και κατά συνέπεια του ψωμιού- εκτινάχθηκε στα ύψη.

Επίσης Ρώσοι και οι Ουκρανοί παραθεριστές επισκέπτονταν την Αίγυπτο μαζικά, οπότε ο τουριστικός τομέας έχασε επίσης χρήματα. Ο τουρισμός, ο οποίος παρήγαγε περίπου το 5% του ΑΕΠ, είχε επίσης πληγεί σκληρά από την πανδημία.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή