Βουλή - Ν. Ανδρουλάκης: Ψεκασμένες θεωρίες ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με την πρόταση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταφέρθηκε εναντίον του Γ. Φλωρίδη υποστηρίζοντας πώς άλλα είπε το πρωί στην τηλεόραση κι άλλα στην ομιλία του στη Βουλή.
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής" για αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη της Λάρισας με τους μηχανοδηγούς το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν και συνέβη η πολύνεκρη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής" για αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη της Λάρισας με τους μηχανοδηγούς το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν και συνέβη η πολύνεκρη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση τίθενται αντιμέτωπες για δεύτερη ημέρα στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών που πέφτει στο κενό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι έκθετη για τα παραποιημένα ηχητικά στοιχεία που δόθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης.

Με αυστηρή γλώσσα ο Νίκος Ανδρουλάκης περενέβη στην συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας και απέρριψε ως «ψεκασμένες θεωρίες» τους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής εξυπηρετεί με την πρότασή του διαπλεκόμενα συμφέροντα. «Η παράταξή σας είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία. Πήραμε τη πρωτοβουλία γιατί οι Έλληνες θέλουν να μάθουν την αλήθεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Πρόσθεσε πώς «από χθες το βράδυ αναμασούν αυτούς τους ισχυρισμούς χωρίς να δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα». Υποστήριξε ότι τα κίνητρα του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι αξιακά κι όχι καθεστωτικά όπως της ΝΔ.

Καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, υποστηρίζοντας πώς άλλα είπε το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη κι άλλα στην ομιλία του στη Βουλή αργά το μεσημέρι.

«Αφήστε τη γλώσσα Βελόπουλου κι απαντήστε σε τρία καθαρά ερωτήματα: Ποιός πήρε το υλικό, ποιός το χάλκευσε και ποιός το διοχέτευσε, από τις πρώτες ώρες στο Πρώτο Θέμα;», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναρωτήθηκε άν ήταν το μακρύ χέρι του Μαξίμου και τόνισε: «Μπορείτε να κοροϊδεύετε λίγους για καιρό αλλά δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε όλους για πάντα».

Από την πλευρά του υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπήρχε πρωτόκολλο ασφαλείας, το οποίο προέβλεπε πολλαπλές δικλείδες, οι οποίες θα έπρεπε όλες να παραβιαστούν, έτσι ώστε να έχουμε αυτό το τραγικό και επώδυνο αποτέλεσμα, το οποίο είδαμε την 28η Φεβρουαρίου του 2023. Στη συνέχεια, μετά το δυστύχημα, υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε να διερευνήσει η Πολιτεία τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα αυτό».

«Πρώτα από όλα θα έρθει αναγκαστικά ο κύριος Μητσοτάκης στη Βουλή. Θα έρθει να απολογηθεί στη Βουλή, την οποία υποτίμησε και δεν ήταν τη μέρα που συζητάγαμε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Ούτε για το μπάζωμα του χώρου έχουν δοθεί απαντήσεις, αλλά ούτε και για τη μονταζιέρα των παραποιημένων ηχητικών συνομιλιών του σταθμάρχη που αποκαλύφθηκαν» ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Γ.Φλωρίδης για την πρόταση δυσπιστίας: «Όσοι επικαλούνται μπαζώματα αυτοί είναι για τα μπάζα»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της 2ης μέρας συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, έδωσε βάση στη διάταξη που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2023 ώστε να φτάσουν τα ηχητικά ντοκουμέντα στα χέρια των ανακριτικών αρχών.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ, «πρώτα βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των μηχανοδηγών και κατόπιν τις άκουσαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να τις ενσωματώσουν στη δικογραφία».

«Όταν ανέλαβα υπουργός, μου μετέφεραν ότι ο ανακριτής δεν μπορεί να ακούσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων γιατί δεν του το επιτρέπει ο νόμος. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό κατεπείγουσα διάταξη ο οποίος και έδωσε εντολή να γίνει άμεσα».

Η ομιλία του Γ.Φλωρίδη στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

«Αυτή η κυβέρνηση της δήθεν συγκάλυψης τον Ιούλιο του 2023 ανταποκρινόμενη άμεσα σε αίτημα των ανακριτών έφερε διάταξη για να διευρυνθεί η δυνατότητα ανακριτών αν ακούσουν το υλικό. Οι προβλέψεις που υπήρχαν δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχω νέα. Τη διάταξη αυτή δεν την ψηφίσατε. Την διάταξη που έφερε η κυβέρνηση για να δώσει τη δυνατότητα στους ανακριτές για να ακούσουν τι έλεγε κάθε εμπλεκόμενος δεν την ψηφίσατε. Και οι άλλοι υποκριτές οι κύριοι και οι κυρίες της Νίκης»

«Η κυβέρνηση της συγκάλυψης προχώρησε σε μια άλλη κίνηση για να διευκολύνει τη δικαιοσύνη». Ειδικότερα, έφερε διάταξη στον Ποινικό Κώδικα σύμφωνα με την οποία καταργήθηκε η ανάγκη να οδηγεί ο εισαγγελέας την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο αντί του ακροατηρίου. «Έτσι πλέον κερδίζουμε χρόνο», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση κατηγορήθηκε έντονα από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι προχωρά η κατασκευή του χώρου στα ΤΕΙ Λάρισας για να διεξαχθεί η δίκη. « Θα είναι έτοιμος στη Λάρισα μέχρι τέλος Μαΐου. Θέσεις 100 δικηγόρους, αίθουσα διασκέψεων για να μη ζήσουμε την τραγωδία με το Μάτι, που όταν τελείωσε δεν βρίσκατε αίθουσα να γίνει η δίκη», υπογράμμισε.

Ανεβάζοντας τους τόνους ο Υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για «αριστερόστροφο φασισμό», αναφερόμενος σε μια «εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης σε ότι αφορά την τραγωδία των Τεμπών» […] «Όλη αυτή η αμφισβήτηση που έφτασε να αμφισβητεί τη δικαιοσύνη είναι αυτό που στρώνει το δρόμο, που ο Μ. Θεοδωράκης είπε για τον αριστερόστροφο φασισμό. Όταν επέλθει η αμφισβήτηση των βασικών θεσμών τότε ο φασισμός υπό οποιαδήποτε μορφή έχει πετύχει το σκοπό του».

Ενώ σε υψηλούς τόνους έκλεισε και την ομιλία του λέγοντας, «Για να μιλήσω στη γλώσσα του λαού όσοι επικαλούνται τα μπαζώματα αυτοί είναι για τα μπάζα».

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος και απάντησε ότι «ο κ. Καραμανλής δεν φύτρωσε μόνος του στο ψηφοδέλτιο των Σερρών, ο Πρωθυπουργός τον έβαλε».

Επιτιθέμενος στον Γ. Φλωρίδη τόνισε ότι «έχει πάψει εδώ και καιρό ο κ. Φλωρίδης να είναι αρμόδιος για το πότε το ΠΑΣΟΚ θα κάνει πρόταση δυσπιστίας» και πρόσθεσε «Είπατε σήμερα κάτι συγκλονιστικό: ότι οι ανακριτές, η δικαιοσύνη δεν είχε πρόσβαση στο πλήρες ανακριτικό υλικό και χρειάστηκε να προωθήσετε διάταξη. Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι είχαν προνομιακή πρόσβαση στο υλικό και χαλκευμένο το διέρρευσαν σε φιλικά ΜΜΕ».

Χ. Μαμουλάκης: Δεν ισχύουν τα περί αγωγού φυσικού αερίου στο σημείο μηδέν

Να ανακαλέσει η κυβέρνηση το «ψέμα περί αγωγού φυσικού αερίου» ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Υποδομών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χ. Μαμουλάκης. Όπως είπε, πήγε ο ίδιος «στον τόπο του εγκλήματος, το σημείο μηδέν» και διαπίστωσε ότι 1ον, δεν έγινε μπάζωμα μόνο, έγινε προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο 24ωρο, 2ον, τα προϊόντα εκσκαφής τα οποία μετακινήθηκαν με την απευθείας ανάθεση των 647.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν σε σημείο μη εγκεκριμένο από τις αρχές και 3ον, η επίχωση δεν επήλθε μόνο με γαιώδες έδαφος και σκίρα, αλλά και με προσμίξεις.

Χαρακτήρισε, επίσης, «μεγάλο ψέμα» αυτό που ακούστηκε με τον αγωγό φυσικού αερίου. «Το επιστρατεύσατε οψίμως ως επιχείρημα. Ψέμα γιατί προφανώς ξέρετε από το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ ότι κανένα δίκτυο φυσικού αγωγού δεν περνάει κάτω από τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος ήταν το σημείο που ορίσθηκε από το συντονιστικό για να φτάσουν στο σημείο μηδέν. Ψέμα λοιπόν αυτό και πρέπει άμεσα να το ανακαλέσετε» είπε ο κ. Μαμουλάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη.

Πηγή: dikastiko, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή