Βραζιλία: Οι πίθηκοι δέχονται επίθεση εν μέσω αυξανόμενων φόβων για εξάπλωση της ευλογιάς

Πολλοί από αυτούς θανατώνονται επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν εσφαλμένα ότι θα κολλήσουν από αυτούς τη νόσο.
Handout . via Reuters

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε τη λύπη του την Τρίτη για τη θανάτωση πιθήκων στη Βραζιλία, εν μέσω φόβων για μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο βραζιλιάνικος ειδησεογραφικός ιστότοπος G1 ανέφερε την Κυριακή ότι 10 πίθηκοι δηλητηριάστηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα στην πόλη Σάο Χοσέ ντο Ρίο Πρέτο, στην πολιτεία Σάο Πάολο. Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις.

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η μετάδοση που βλέπουμε τώρα είναι μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Βραζιλία μετρά περισσότερα από 1.700 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε έναν θάνατο που σχετίζεται με τη νόσο στις 29 Ιουλίου. Το θύμα ήταν ένας άνδρας με χαμηλό ανοσοποιητικό και υποκείμενα νοσήματα.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά το πρόσφατο ξέσπασμα σχετίζεται με τις επαφές μόνο με ανθρώπους, σύμφωνα με την Χάρις.

«Οι άνθρωποι σίγουρα δεν πρέπει να επιτίθενται στα ζώα», είπε.

Η Βραζιλία έχει επίσης ένα μακρύ ιστορικό επιθέσεων σε πιθήκους κατά τη διάρκεια επιδημίας κρουσμάτων κίτρινου πυρετού.

Από τον Μάιο, σχεδόν 90 χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 29.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε το ξέσπασμα της πάλαι ποτέ σπάνιας νόσου ως διεθνή έκτακτη ανάγκη τον Ιούλιο.