ΔΙΕΘΝΕΣ
02/03/2019 19:53 EET

Βραζιλία: Το Καρναβάλι του Ρίο ξεκίνησε στη «σκιά» του Μπολσονάρο

Ο Βασιλιάς του Καρναβαλιού κρατώντας το κλειδί της πόλης κήρυξε την επίσημη έναρξη των φετινών εορτασμών στο Σαμποδρόμιο

ASSOCIATED PRESS

Το μεγαλύτερο και πιο φαντασμαγορικό καρναβάλι του πλανήτη ξεκίνησε επισήμως την 1η Μαρτίου, όταν ο βασιλιάς του Καρναβαλιού κρατώντας το κλειδί της πόλης κήρυξε την επίσημη έναρξη στο Σαμποδρόμιο. 

Όμως, το Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο με τις εκτυφλωτικές καλλονές που θαμπώνουν τον πλανήτη «υπόσχεται» εφέτος να κάνει τη διαφορά, καθώς είναι το πρώτο από την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου της χώρας, του εθνικιστή Ζαΐχ Μπολσονάρο

Μέσα από τις αστραφτερές πούλιες, τα κομφετί και τις μεταμφιέσεις, αρκετοί καρναβαλιστές -μεταξύ των οποίων και οι 14 σχολές σάμπας- έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν, σύμφωνα με τη dw.com, να στείλουν μήνυμα στον ακροδεξιό Μπολσονάρο, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του οποίου για τις γυναίκες, τις μειονότητες και την LGBT κοινότητα έχουν αν μη τι άλλο, θορυβήσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη Βραζιλία. 

Μία από τις πιο γνωστές δηλώσεις του νέου προέδρου είναι ότι θα προτιμούσε να έχει έναν γιο νεκρό, παρά ομοφυλόφιλο, ενώ απευθυνόμενος σε γυναίκα μέλος του Κογκρέσου της είχε πει ότι δεν θα της άξιζε να βιαστεί, επειδή είναι άσχημη. 

«Αυτή η καρναβαλική παρέλαση είναι μια πράξη αντίστασης στην καταπιεστική νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο Monica Machado, μουσικός που παίζει κρουστά σε ένα από τα συγκροτήματα που λαμβάνουν μέρος στο Καρναβάλι. 

ASSOCIATED PRESS
Σάββατο 2 Μαρτίου, street party στους δρόμους του Ρίο. Με ή χωρίς μεταμφίεση
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
Ο Βασιλιάς του Καρναβαλιού Momo Wilson Neto κρατώντας το κλειδί της πόλης κηρύσσει την επίσημη έναρξη των φετινών εορτασμών στο Σαμποδρόμιο. Ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο, Marcelo Crivella δεν παρέστη στην τελετή. 
ASSOCIATED PRESS
SIPA USA/PA Images
SIPA USA/PA Images
Pilar Olivares / Reuters

Κατά τα λοιπά, οι αριθμοί του φετινού Καρναβαλιού συνοψίζονται ως εξής:

-40.000 καρναβαλιστές στη μεγάλη παρέλαση

-1,5 εκατ. τουρίστες

-88% πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης.