Βρετανία: Εκθεση-καταπέλτης για τη «μοιρολατρική» αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Τζόνσον

Η πρώιμη αντίδραση στον κορονοϊό χαρακτηρίζεται ως «η χειρότερη αποτυχία όλων των εποχών στην υγεία».
via Associated Press

Η καθυστέρηση του πρώτου lockdown για την αναχαίτιση του κορονοϊού στην Αγγλία ήταν ένα πολύ «σοβαρό σφάλμα» αναφέρουν Βρετανοί βουλευτές σε μια έκθεση-καταπέλτη σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι αποτυχίες στον έλεγχο των θετικών κρουσμάτων και στον εντοπισμό των επαφών τους επιδείνωσαν την υγειονομική κρίση στη χώρα.

Οι επιτροπές υγείας και επιστήμης του βρετανικού κοινοβουλίου δημοσίευσαν από κοινού μια έκθεση 150 σελίδων για τα διδάγματα από την πανδημία της COVID-19, μετά από πολύωρη κατάθεση περισσότερων από 50 μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της κυβένησης, συμβούλων υγείας και επιστήμονες.

«Ηταν μια από τις χειρότερες αποτυχίες στον τομέα της δημόσιας υγείας», σύμφωνα με το πόρισμα.

via Associated Press

Η έκθεση των βουλευτών υπογραμμίζει τις ανησυχίες για τις αστοχίες, τα λάθη και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης του Τζόνσον, προσθέτοντας ότι υπήρχε μια «πολιτική προσέγγισης μοιρολατρία», η οποία επιδίωκε απλά να διαχειριστεί αλλά να μην αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κρούσματα στα πρώτα στάδια της πανδημίας.

«Το πρόγραμμα τεστ και ανίχνευσης μας χρειάστηκε υπερβολικά πολύ χρόνο για να γίνει αποτελεσματικό. Η κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψη τις επιστημονικές συμβουλές, αλλά θα έπρεπε όλοι να έχουν σκεφτεί καλύτερα την αρχική επικρατούσα άποψη που καθυστέρησε το πρώτο lockdown» τονίζουν αμφότερες οι επιτροπές.

via Associated Press

Η Βρετανία έχει καταγράψει περισσότερους από 139.000 θανάτους, ο όγδοος υψηλότερος αριθμός νεκρών από κορονοϊό στον κόσμο.

Η έκθεση αναφέρει ότι η διάθεση των εμβολίων κατά της COVID-19 ήταν καλά προγραμματισμένη και εκτελεσμένη, αλλά προειδοποιεί συνολικά ότι θα πρέπει να αντληθούν διδάγματα για να αποφευχθούν τα επαναλαμβανόμενα λάθη και συνιστά περισσότερη εστίαση στον σχεδιασμό μιας ενδεχόμενης πανδημίας.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)