ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2021 18:23 EEST

Βρετανία: "Κόκκινο" στα διαβατήρια εμβολιασμού

"Θα πρέπει να το κρατήσουμε στα υπόψη, ως πιθανή επιλογή", δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας.

Peter Nicholls via Reuters
O Βρετανός υπ. Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ

Τα σχέδια για τη θέσπιση διαβατηρίων εμβολιασμού για την πρόσβαση σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις στην Αγγλία δεν θα προχωρήσουν, όπως δήλωσε στο BBC ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ την Κυριακή (12/9).

 «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το εξετάσαμε όπως έπρεπε και παρότι θα πρέπει να το κρατήσουμε στα υπόψη, ως πιθανή επιλογή, με χαρά μου σας ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε με σχέδια για διαβατήρια εμβολιασμού», τόνισε ο Τζαβίντ.

Η αλλαγή στην στάση της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε λίγες ημέρες αφότου τόσο ο υπουργός εμβολιασμού όσο και ο γραμματέας πολιτισμού πρότειναν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού θα εξακολουθούσαν να είναι απαραίτητα, παρά την αυξανόμενη αντίθεση αρκετών βουλευτών.

Ειδικότερα, μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος έχουν αντιταχθεί σε τέτοια διαβατήρια θεωρώντας τα ως απαράδεκτο βάρος για τις επιχειρήσεις και ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων.

Η ιδέα να απαιτηθεί από τους ανθρώπους να δείχνουν αποδείξεις εμβολιασμού ή ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ για τον COVID-19 ήταν άβολη για πολλούς στη Βρετανία, όπου οι άνθρωποι γενικά δεν υποχρεούνται να φέρουν έγγραφα ταυτότητας.