Βρετανία: Νέα ιστορική αύξηση επιτοκίων, φόβοι για την χειρότερη ύφεση από το 1920

Η Τράπεζας της Αγγλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, στο 3% από 2,25%, την μεγαλύτερη από το 1989.
Toby Melville via Reuters

Στην μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 33 χρόνων, από το 1989, προχώρησε σήμερα η Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, στο 3% από 2,25%.

Ο πληθωρισμός που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει στην 8η αυξηση επιτοκίων ενώ προειδοποιεί ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με το BBC οι προοπτικές της Βρετανικής οικονομίας είναι δυσοίωνές καθώς αναμένεται στα επόμενα δύο χρόνια να παραμείνει σε ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο έτος και το πρώτο εξάμηνο του 2024, πιθανό έτος γενικών εκλογών.

Η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι η ύφεση θα είναι η μεγαλύτερη από το 1920 ενώ και η ανεργία θα διπλασιαστεί.

Το κόστος δανεισμού της χώρας είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, όταν το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπισε κατάρρευση.

Τα επιτόκια αυξάνονται από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς το κόστος ζωής έχει επιταχυνθεί, αφήνοντας πολλά νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Ως ύφεση, ορίζεται όταν η οικονομία μιας χώρας συρρικνώνεται για δύο τρίμηνες περιόδους στη σειρά και δείχνει ότι έχει κακή απόδοση.

Δημοφιλή