Uniper: Απώλειες ρεκόρ 40 δισ ευρώ, τις μεγαλύτερες στην ιστορία των γερμανικών εταιρειών

Οι άλλοτε «χρυσές» μετοχές της έχασαν το 93% της αξίας τους στα 1,14 δισ. ευρώ, από 15,2 δισ. ευρώ στην αρχή του έτους.
Wolfgang Rattay via Reuters

Απώλειες ρεκόρ στην ιστορία των γερμανικών εταιρειών, που ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ καταγράφει το 2022 ο γερμανικός εισαγωγέας φυσικού αερίου Uniper, λίγο πριν την κρατικοποίησή του.

Συμφωνα με το Reuters, η εταιρεία καταγράφει ζημίες τους τελευταίους εννέα συνεχόμενους μήνες, αφότου διακόπηκαν οι συμφωνίες εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση Σολτς να παρέμβει και να διασώσει την εταιρεία από την χρεοκοπία.

Η Uniper, που θεωρείται το μεγαλύτερο θύμα της ενεργειακής κρίσης στην Γερμανία, είδε τις άλλοτε «χρυσές» μετοχές της να χάνουν το 93% της αξίας τους από την αρχή του χρόνου, ρίχνοντας την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία στα 1,14 δισ. ευρώ, από 15,2 δισ. ευρώ στην αρχή του έτους.

«Οι αριθμοί του εξαμήνου δείχνουν ήδη ότι υπάρχουν τεράστιες μαύρες τρύπες στα οικονομικά μας αποτελέσματα», δήλωσε η επικεφαλής οικονομικών Tiina Tuomela, προσθέτοντας ότι η συμφωνία κρατικοποίησης της Uniper βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Η Uniper υπολογίζει την καθαρή ζημία σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ πραγματοποιημένων ζημιών που υπέστη η εταιρεία αντικαθιστώντας τους όγκους ρωσικού φυσικού αερίου στην αγορά spot σε πολύ υψηλότερες τιμές, καθώς και 31 δισεκατομμύρια ευρώ μελλοντικών ζημιών, που σχετίζονται με αυτό το πρόβλημα.

Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν και σήμερα κατά 3%.

Στα δικαστήρια με την Gazprom

Η Uniper έχει απειλήσει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της ρωσικής Gazprom ενώ η υπόθεσή της βρίσκεται ήδη στα Σουηδικά διαιτητικά δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημίωση δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Εργαζόμαστε εντατικά για να αναδιαρθρώσουμε το χαρτοφυλάκιό μας φυσικού αερίου, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να τερματίσουμε έως το 2024 τις απώλειες που προκύπτουν από την αναστολή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε h Tuomela.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του ομίλου, παραμένει η προγραμματισμένη έξοδος από τη ρωσική αγορά, όπου κατέχει το 83,7% της Unipro, καθώς η πρόσφατη απόδοση του ρωσικού τμήματος αύξησε το ενδιαφέρον μεταξύ των πιθανών αγοραστών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, η Uniper έχει λάβει ενίσχυση 18 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό δανειστή KfW, 14 δισεκατομμύρια από τα οποία έχουν αναληφθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Δημοφιλή