Ζημιές ρεκόρ 12 δισ. ευρώ της Uniper οδηγούν τη Γερμανία σε απόγνωση

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλεις που έχει καταγράψει γερμανική εταιρεία στην ιστορία
NurPhoto via Getty Images

Ζημιές ρεκόρ για τη Γερμανία κατέγραψε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου Uniper SE το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να αναφέρει το μεγαλύτερο χρέος στην εταιρική ιστορία της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τεράστιες απώλειες του ενεργειακού γίγαντα, είναι μια ένδειξη της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που θα πλήξει την Ευρώπη.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία, εντάχθηκε τον περασμένο μήνα σε ένα γενναίο κυβερνητικό πρόγραμμα διάσωσης, παρόμοιο με αυτό που είχε δεχθεί η Lufthansa στη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία που θα προκαλούσε ντόμινο στην οικονομία.

«Η Uniper διαδραματίζει εδώ και μήνες έναν κρίσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, με κόστος δισεκατομμυρίων σε απώλειες που προκύπτουν από την απότομη πτώση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κλάους Ντίτρε Μάουμπαχ.

Στις ζημιές υπολογίζονται μεταξύ άλλων τα 6,5 δισ. ευρώ για τις μελλοντικές αγορές φυσικού αερίου καθώς και 2,7 δισ. ευρώ που σχετίζονται με τα δάνεια για τον Nord Stream 2.
Επιπλέον, η μείωση των ροών ρωσικού αερίου ανάγκασαν την εταιρεία να αγοράσει φυσικό αέριο στην ελεύθερη αγορά, σε πολύ υψηλές τιμές, για να εκπληρώσει τις συμβάσεις της σε μια προσπάθεια να διασώσει την φερεγγυότητά της.

Αμείλικτα τα νούμερα

«Η Uniper παραμένει στο μάτι του κυκλώνα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Τζον Μασκ, αναλυτής της RBC Europe Ltd.

Η εταιρεία σημείωσε προσαρμοσμένη ζημιά προ τόκων και φόρων ύψους 564 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, μετά από κέρδη 580 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το καθαρό χρέος της εκτινάχθηκε στα 2 δισ. ευρώ από 324 εκατ. ευρώ εν μέσω αρνητικών ταμειακών ροών, μεταξύ των οποίων και μέτρα που έλαβε για τη μείωση των εκπομπών αερίου και άνθρακα.

Αν και η εταιρεία δεν μπορεί να εκτιμήσει το εύρος των ζημιών έως το τέλος του 2022, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ αρνητικό. Η προηγούμενη πρόβλεψή της για φέτος ήταν της τάξης του 1 - 1,3 δισ. Ευρώ έχοντας ξεπεράσει ήδη τα 12 δισ ευρώ.

Η Uniper αναμένει βελτίωση κερδών της το 2023 ενώ θεωρεί ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία από το 2024.

Η ακριβή κυβερνητική διάσωση

Η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, βρίσκεται εν μέσω μιας αγωνιώδους προσπάθειας να αποκτήσει επαρκή ενεργειακά αποθέματα πριν το βαρύ χειμώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ενέκρινε στα τέλη Ιουλίου πακέτο διάσωσης 15 δισ ευρώ για την Uniper, σε εγγυήσεις και μετοχές αποκτώντας το 30% της εταιρείας.

Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση, ενώ σκοπεύει να επαναφέρει σε λειτουργία τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Αυτή την εβδομάδα, επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά τα οποία θα δουν τους λογαριασμούς τους να εκτινάσσονται, μαζί με το κόστος διαβίωσης.

Μόσχα και Βερολίνο βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με την επαναλειτουργία μιας βασικής τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream, την ώρα που η Gazprom έχει μειώσει τις ροές της μέσω του αγωγού κατά 80% της χωρητικότητάς του.

Σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες προς τη Γερμανία πριν τις 30 Σεπτεμβρίου, κάτι που φοβάται το Βερολίνο, οι απώλειες της Uniper θα εκτιναχθούν γεγονός που θα κάνει σχεδόν αδύνατη τη διάσωση της.

Η κυβέρνηση Σολτς σκοπεύει να εισαγάγει από την 1η Οκτωβρίου έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλούν το 90% του κόστους στους πελάτες.

Η Uniper καταγράφει απώλειες από τις 14 Ιουνίου, οπότε η Ρωσία μείωσε τη ροή μέσω των αγωγών με τον Μάουμπαχ να εκτιμά «δεν υπάρχει τέλος σε αυτή την εξέλιξη».

«Για πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τέτοιες απώλειες μπορεί να είναι υποφερτές. Στη Γερμανία όμως, δεν υπάρχει ούτε μια εταιρεία ενέργειας που θα μπορούσε να αντέξει αυτό το βάρος».