Βρετανία: «Οργουελικές» κάμερες αναγνώρισης προσώπου σε καταστήματα ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων

Καταγγελίες ότι η χρήση των βιομετρικών καμερών "παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα ενός σημαντικού αριθμού ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο".
Κάμερα παρακολούθησης στην περιοχή Kings Cross του Λονδίνου, Βρετανία, 14 Αυγούστου 2019.
Κάμερα παρακολούθησης στην περιοχή Kings Cross του Λονδίνου, Βρετανία, 14 Αυγούστου 2019.
Hannah Mckay via REUTERS

H χρήση καμερών αναγνώρισης προσώπου από αλυσίδα καταστημάτων σούπερ μάρκετ στη Νότια Αγγλία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και καταγγελίες οργανώσεων υπεράσπισης των προσωπικών δεδομένων καταναλωτών.

Η Big Brother Watch ανέφερε ότι η χρήση βιομετρικών σαρώσεων από την εταιρεία Southern Co-operative σε 35 καταστήματα σε Πορτσμουθ, Μπόρνμουθ, Μπράιτον,Τσίτσεστερ, Σαουθάμπτον και Λονδίνο ήταν «οργουελική στα άκρα» και προέτρεψε τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν εάν παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.

Η οργάνωση καταγγέλει ότι η χρήση των βιομετρικών καμερών ”παραβιάζει τα δικαιώματα προστασίας δεδομένων ενός σημαντικού αριθμού ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Περιγράφει πώς το σύστημα αναγνώρισης προσώπου, που πωλείται από την εταιρεία παρακολούθησης Facewatch, δημιουργεί ένα βιομετρικό προφίλ κάθε πελάτη στα καταστήματα όπου είναι εγκατεστημένες οι κάμερες, επιτρέποντας στη Southern Co-operative να δημιουργήσει μια «μαύρη λίστα» πελατών. Εάν ένας πελάτης καταγεγραμμένος στη λίστα εισέλθει στο κατάστημα, ειδοποιείται το προσωπικό του καταστήματος.

″Η νομική καταγγελία μας στον Επίτροπο Πληροφοριών είναι ένα ζωτικό βήμα προς την προστασία των δικαιωμάτων ιδιωτικότητας χιλιάδων ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτήν την επικίνδυνα παρεμβατική, ιδιωτικοποιημένη κατασκοπεία”, δήλωσε η Σίλκι Κάρλο, διευθύντρια της Big Brother Watch.

Hannah Mckay via REUTERS

Η Southern Co-operative στην οποία ανήκουν περίπου 200 καταστήματα, δήλωσε ότι καλωσορίζει κάθε εποικοδομητική κριτική.

″Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας σχετικά με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου εξαιρετικά σοβαρά και εργαζόμαστε σκληρά για να εξισορροπήσουμε τα δικαιώματα των πελατών μας με την ανάγκη να προστατεύσουμε τους συναδέλφους και τους πελάτες μας από απαράδεκτη βία και κακοποίηση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Είπε ότι χρησιμοποιεί τις κάμερες αναγνώρισης προσώπου μόνο σε καταστήματα όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο εγκληματικότητας για την προστασία του προσωπικού από γνωστούς παραβάτες και δεν αποθηκεύει εικόνες ενός ατόμου εκτός εάν έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης.

«Ο σκοπός της περιορισμένης και στοχευμένης χρήσης της αναγνώρισης προσώπου είναι να εντοπίσουμε πότε ένας γνωστός παραβάτης εισέρχεται σε ένα από τα καταστήματά μας», ανέφερε.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα