ΔΙΕΘΝΕΣ
29/10/2020 18:39 EET | Updated 29/10/2020 21:03 EET

Οι Εργατικοί διέγραψαν τον Κόρμπιν λόγω αντισημιτικών δηλώσεων

Καθώς συνεχίζεται η εσωκομματική αντιπαράθεση για τα φαινόμενα αντισημιτισμού.

Εκτός του βρετανικού Εργατικού Κόμματος τέθηκε ο πρώην ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, εξαιτίας ενός σχολίου που έκανε για  το πόρισμα της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βρετανίας, που διερεύνησε τις καταγγελίες περί αντισημιτισμού.

«Ο αριθμός των περιπτώσεων, στη δημόσια αντίληψη είχε κάπως υπερεκτιμηθεί. Την ύπαρξη του προβλήματος την αναγνωρίζω πλήρως, γι′ αυτό και ανέλαβα δράση, για να βάλω τέλος στο πρόβλημα μέσα στο κόμμα, εισάγοντας διαδικασίες για την απομάκρυνση των αντισημιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε συγγνώμη κάνοντας λόγο «ημέρα ντροπής για το κόμμα», μετά την δημοσίευση του πορίσματος.

«Λυπάμαι πραγματικά για την οδύνη και την λύπη που προκλήθηκε», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κιρ Στάρμερ προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κόμμα θα εφαρμόσει όλες τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση της Επιτροπής.

«Η έρευνα εντόπισε σοβαρές παραλείψεις της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος στην διαχείριση των καταγγελιών περί αντισημιτισμού και ακατάλληλη διαδικασία στην διαχείριση των καταγγελιών αυτών», αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ότι το Εργατικό Κόμμα είναι υπεύθυνο για τρεις παραβιάσεις του Κώδικα Ισότητας: πολιτική ανάμειξη σε καταγγελίες για αντισημιτισμό, παράλειψη στην παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης για την διαχείριση των καταγγελιών και παρενόχληση.

Πάντως, εκπρόσωπος των Εργατικών ανέφερε ότι υπό το πρίσμα των σχολίων που έκανε και μετά την αποτυχία του να τα ανακαλέσει, το Εργατικό Κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν εν αναμονή της έρευνας. Επίσης, του έχει ανακληθεί και το αξίωμα που είχε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.