Βρετανός ΥΠΕΣ: Αγνοούνται 200 ασυνόδευτα παιδιά που ζητούν άσυλο

Τα περισσότερα αλβανικής καταγωγής. Ηταν φιλοξενούμενα σε ξενοδοχείο του Μπράιτον υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
edfge
edfge
TWITTER

Διακόσια παιδιά αιτούντες άσυλο που τοποθετήθηκαν σε ξενοδοχεία που διευθύνει το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας έχουν εξαφανιστεί, παραδέχτηκε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Ανάμεσα τους ένα κορίτσι και τουλάχιστον 13 παιδιά κάτω των 16 ετών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σάιμον Μάρεϊ στη Βουλή των Λόρδων τη Δευτέρα.

Η αποκάλυψη έρχεται αφότου ο Observer ανέφερε ότι ένας πληροφοριοδότης από ένα ξενοδοχείο του Υπουργείου Εσωτερικών στο Μπράιτον ισχυρίστηκε ότι κάποια παιδιά είχαν απαχθεί ακριβώς από τις εγκαταστάσεις στο δρόμο και τα είχαν βάλει σε αυτοκίνητα.

Το ΥΠΕΣ είχε λάβει προειδοποιήσεις από την αστυνομία ότι τα παιδιά που ζητούν άσυλο και είχαν φτάσει πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά με μικρά σκάφη, χωρίς γονείς ή φροντιστές, θα γινόντουσαν στόχος από δίκτυα εγκληματιών.

Απαντώντας σε ερώτηση του φιλελεύθερου δημοκράτη Πολ Σκρίβεν, ο Λόρδος Mάρεϊ αποκάλυψε τα στοιχεία, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από τον Ιούλιο του 2021. «Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει εξουσία να κρατήσει ασυνόδευτα παιδιά που ζητούν άσυλο σε αυτά τα ξενοδοχεία και γνωρίζουμε ότι μερικά από αυτά εξαφανίζονται. Πολλά από αυτά που χάνονται εντοπίζονται στη συνέχεια».

Αποκάλυψε ότι το 88% από τα 200 παιδιά – 176 για την ακρίβεια – ήταν αλβανικής καταγωγής και είπε ότι η κυβέρνηση ήλπιζε να καταργήσει σταδιακά τη χρήση αυτών των ξενοδοχείων για τα παιδιά «το συντομότερο δυνατό».

Υπάρχουν συνολικά έξι ξενοδοχεία του ΥΠΕΣ για ασυνόδευτα παιδιά αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο Μπράιτον.

Οι ΜΚΟ έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για τα παιδιά που εξαφανίζονται από το κατάλυμα και έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν το Υπουργείο Εσωτερικών να τα κρατήσει ασφαλή, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε αυτές τις προσφορές.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή